Emaille reclameborden nog steeds populair?

De borden zijn nog steeds een geliefd verzamelobject. Menig verzamelaar is bereid diep in zijn buidel te tasten voor een zeldzaam bord.

Wat is email?

Niets meer dan gesmolten glas dat als een beschermlaag op aardewerk, glas of metaal wordt aangebracht. Het dankt zijn naam aan het Oudfranse ‘esmailler’, wat weer is afgeleid van het Germaanse woord ‘smeltan’ dat vervloeien of smelten betekent.

Even terug in de tijd

Al in het Oude Egypte werd email toegepast op aardewerk, gouden, bronzen en stenen voorwerpen. Later gebruikten de Kelten email in sieraden en versierden de Romeinen er hun glazen voorwerpen mee. Door de tijd heen ontstonden er steeds meer kleuren email. In de Middeleeuwen waren de Franse stad Limoges en het Prinsdom Luik ‘de’ belangrijkste centra van de emaillekunst.

Hoe ontstond het reclamebord dan?

Het toepassen van emaille reclameborden begon na de Eerste Wereldoorlog tot de vijftiger jaren. Toen bekend werd hoe duurzaam en hard emaille was, zeker voor het gebruik in de buitenlucht, ontstonden er al snel bewegwijzeringsborden, straatnaamborden, huisnummers, reclameborden en horecaborden. Niet alleen beschermde de glaslaag de borden tegen corrosie, ze werden daardoor ook nog eens onbrandbaar. Nog een prettige bijkomstigheid van het email was, dat het bestand was tegen verkleuring. Kortom, de borden gingen werkelijk jaren mee.

Terug naar de verzameling

Veel verzamelaars begonnen in de jaren tachtig en negentig met het verzamelen van de borden. Het is niet exact bekend, maar geschat wordt dat er alleen al in de Benelux duizenden verzamelaars zijn.

Kunnen we even vangen?

Dat kan. Zeker wanneer het reclamebord geen massaproductie is, het bord dus redelijk zeldzaam is. Natuurlijk moet de kwaliteit van het bord goed zijn. Het hart van de verzamelaar gaat pas echt harder kloppen wanneer er een afbeelding op staat van een kruideniersartikel, een biermerk, een vrouw of een schip.

Wat levert zo’n bord dan op?

Ja leuk! Maar nu willen we prijzen horen! Afhankelijk van de kwaliteit, de afbeelding en de zeldzaamheid kan een prijs van een bord variëren van enkele tientjes tot honderden euro’s.

Waar vind ik zo’n oud bord?

Een zoektocht op het Internet (o.a. de veilingsite Catawiki.nl), op marktplaats of een zoektocht bij de lokale kringloopwinkel kan misschien wel een prachtig bord opleveren. Nieuwe borden zie je tegenwoordig in o.a tuincentra of in huis&interieur winkels.

Foto
Commons Wikimedia

 

3 Comments

  • Ik ben inderdaad ook verzamelaar geworden en vind het een super toffe hobby. dus als er iemand nog een mooi bord verkoopt laat maar weten mvg Mike

  • Ik ben ook dol op deze vintage style reclame borden. Ze worden ook steeds populairder als onderdeel van je interieur. Interessant om te lezen hoe het reclamebord ontstaan is.

    • Je zou er hebberig van worden Kiran. Het staat zo vrolijk in je interieur

Laat een reactie achter