Bakkersverdrait smullen maar!

Wat doen we met de restjes oud brood? Precies, daar maken we een heerlijke ‘Bakkersverdrait’ van. Lekker als dessert of bij de thee.

Niks weggooien!

Gerechten van vroeger zijn zo gek nog niet. Leven we nu in een maatschappij waarin we te veel inkopen. Waar soms wel een derde van onze aankoop in de groenbak of kliko verdwijnt! Daar dacht men vroeger toch echt heel anders over. Weggooien! Dat was een verkwisting van voedsel, zeker in tijden dat men het niet zo breed had. En eigenlijk….gelijk had men toen.

Bekkersverdrait

Dit gerecht vindt haar oorsprong in Groningen. Het werd als dessert gegeten en is eigenlijk niets meer dan een broodpudding waar men het oude brood in kon verwerken. Waar de naam Bakkersverdrait (Bakkersverdriet) vandaan komt? Misschien omdat bij de bakkers het overheerlijk brood en ander lekkernij op de plank bleef liggen? Aan het einde van de dag moest dat in de bakkerswinkel weggegooid worden. Logischerwijze zou dat de bakker na zoveel noeste arbeid natuurlijk heel veel verdriet doen.

Ingrediënten

  • 12 sneetjes oud brood
  • 4 kleine eieren
  • 1/2 liter melk
  • 2 appels
  • 1 citroen
  • 2 el rozijnen
  • 6 el suiker
  • 1 el kaneel
  • boter of margarine

Materialen

  • Grote ovenschaal, die goed is ingevet.

Bereiden

Verdeel het brood in stukken.

Klop de eieren los met de melk en schenk dit over het brood en laat het brood hier een poosje in weken.

Schil de appels en maak er stukjes van.

Pers de citroen uit en sprenkel over de appelstukjes.

Schep de rozijnen hierdoor. Schep dit alles met de suiker en de kaneelpoeder door het brood.

Doe het mengsel in een ingevette ovenschaal.

Zet het broodschoteltje in een matig warme oven (ongeveer 175 graden) en bak het 30-40 minuten tot er een bruin korstje opkomt.

En smullen maar!

Foto
Nationaal Archief

 

 

2 Comments

  • Vanuit mijn jeugd ken ik wel broodpap. Hoe dat gemaakt werd weet ik niet mee maar lekker was het wel.
    Bakkers doen hun niet verkochte oude brood in de nog warme oven. Daar droogt het snel uit en dan malen ze daar, wanneer afgekoeld, hun paneermeel van.
    Het lijkt mij een lekker recept. Toch maar eens proberen.

    • Het is ook een soort van broodpap Peter, maar dan net weer even anders. Zo heeft iedere streek of gebied zijn eigen recepten.

Laat een reactie achter