Werd Adam met een Elstar verleid?

Zette Adam zijn tanden in een Elstar in het Hof van Eden? Ligt dit populaire appeltje daarom bij 68% van alle Nederlandse huishoudens op de fruitschaal?

Appel: Keltisch of Frans?

Hoe we aan de naam appel komen, daar zijn de meningen over verdeeld. De één denkt dat het stamt uit het Keltische woord ‘abhall’, terwijl de ander denkt aan een meer Bijbelse verklaring. De slang zou Eva namelijk het ‘appèl’ (dwingen om gehoorzaam te zijn) hebben gegeven om haar tanden in deze heerlijke vrucht te zetten.

Romeinen dol op appels

Wat we wel weten is dat de appel al 10.000 v. Chr. in Europa in het wild werd verzameld. De appels waren toen klein, hard en zuur en waren qua smaak totaal niet te vergelijken met de appels van nu. Ondanks dat waren de Grieken en Romeinen er dol op! Europa dankt haar appels overigens aan de rondtrekkende Romeinse legioenen. Tja, de Romeinse man had toen maar wat graag een heerlijk en gezond appeltje in zijn proviand.

Middeleeuwse kruisingen

Appels waren in de middeleeuwen één van de belangrijkste voorzieningen. In veel klooster waren in die periode vele monniken en nonnen druk in de weer met het ‘kruisen’ van appels, waardoor er tegenwoordig wereldwijd meer dan 10.000 soorten zijn. Waaronder onze méga populaire Nederlandse Elstar!

Nederlanders dol op Elstar

Jaarlijks koopt maar liefst 68% van alle Nederlands huishoudens de Elstar, wat betekend dat er per huishouden gemiddeld 9,3 kilo Elstar op de fruitschaal ligt. Deze populaire appel is rond 1955 ontstaan uit een kruising van Golden Delicios en Ingrid Marie. De bedenker is Arie Schaap uit Elst (Gelderland) en appel veredelaar Thijs Visser. In eerste instantie werd de appel gedoopt als ‘Elstarie’ (Arie uit Elst). Het leverde echter zoveel versprekingen op, dat deze al snel de naam ‘Elstar’ kreeg.

Populariteit van de Elstar

Misschien is de Elstar zo populair omdat deze kleiner is dan gemiddeld en daarom lekker in de hand ligt. Kenners zijn van mening dat dit de lekkerste appel is voor in de oven of in de pan, want zelfs bij verhitting behoudt hij zijn fris/zoete smaak. De Elstar ligt vanaf september tot ongeveer mei in de schappen van de supermarkt of bij de groenteboer. Wanneer je de appel bewaard op een koele plek (het liefst in de koelkast) kun je deze makkelijk twee weken bewaren.

 

Foto
Nationaal Archief

Laat een reactie achter