Hoe kun je nu een atoombom kwijtraken?

Hoe kun je in vredesnaam een atoombom in de oceaan droppen om hem vervolgens kwijt te raken? Dat ding heeft een lengte van 4 meter en weegt ruim 3400 kilo!  En toch overkwam het de Amerikanen in 1958.

 

De Koude Oorlog in volle gang

Het waren vanaf 1945 spannende jaren. Rusland en Amerika waren nu niet bepaald vrienden en beide landen waren in het bezit van atoombommen. Regelmatig werden door de Amerikanen gevechtsoefeningen gedaan om een eventuele nucleaire aanval van de Russen af te kunnen weren.

5 februari 1958

Piloot Howard Richardson vliegt met zijn bemanning hoog in de lucht in een B-47 bommenwerper. Aan boord een Mark 15-bom (atoombom). In die tijd vloog men daar gewoon mee rond, want stel je voor dat… De bemanning aan boord heeft als missie om de bom ’te droppen’ boven vijandig gebied.

Verkeerde orders oorzaak ramp

Wanneer de ‘lading’ (zogenaamd) gedropt is, kan de bemanning zich ontspannen. Missie geslaagd, dus de oefening is afgerond…toch? Maar in een F-86 gevechtstoestel wat in de buurt vliegt, zijn de orders toch heel anders! De piloot weet niet beter dan dat hij de bommenwerper moet achtervolgen en (zogenaamd) vernietigen.

Botsing hoog in de lucht

Dan gaat het goed mis. De piloot van de F-86 ziet de bommenwerper te laat. Hij probeert hem nog te ontwijken, maar ramt het toestel. Gelukkig weet hij zich te redden met zijn schietstoel. Maar de zwaarbeschadigde bommenwerper, die heeft echt een ernstig probleem. Het moet een noodlanding gaan maken met een atoombom aan boord!

Droppen die handel!

De bemanning bedenkt dat wanneer de noodlanding mis zou gaan, de gevolgen desastreus zullen zijn. Ze besluiten daarom om de bom boven de Atlantische Oceaan, in de buurt van het stadje Savannah (Georgia, Amerika) te droppen. Daarna lukt het ze maar net om het toestel aan de grond te zetten.

Zoektocht naar de Mark 15-bom

Na een zoektocht van twee maanden geeft de Amerikaanse overheid toe, dat ze de bom NIET hebben gevonden. Savannah hoeft zich echt geen zorgen te maken want de plutoniumcapsule was niet aanwezig. En de hoeveelheid uranium dan? Ach, dat was echt te weinig om schadelijk te zijn voor de mens. Maar waarom zijn er dan documenten waaruit blijkt dat de bom wel degelijk op scherp stond?

Atoombom nog steeds zoek

Tot op de dag van vandaag ligt deze atoombom ergens op de oceaanbodem. Een nachtmerrie voor de stad Savannah!

 

 

 

Laat een reactie achter