Daar is de SRV-man!

Het was vroeger echt een begrip: de SRV-man (de vroegere melkman) die meerdere keren per week luid toeterend met zijn wagen door de straat reed. Hartstikke handig, zo hoefde men de deur nauwelijks meer uit.

Zo is het begonnen

Zijn komst begon 50 jaar geleden toen in 1966 in Amsterdam door 25 groothandelaren en ruim 300 melkhandelaren de SRV (Samen Rationeel Verkopen) werd opgericht. Aan het roer van deze nieuwe onderneming stond directeur Cor Boonstra (de latere Philips topman).

Concept is hartstikke simpel!

Hij kwam op het briljante idee van de SRV-wagen: een gemotoriseerde vierkante doos die tot op de laatste millimeter gevuld was met o.a. zuivel, koffie, thee, brood, broodbeleg en groenten en fruit. Maar ook diverse schoonmaak-en wasmiddelen en het speciaal voor de SRV gebrouwen Poorter bier waren in deze rijdende minisupermarkt te koop.

Slogan bleef hangen

Het werd zo’n doorslaand succes, dat de formule verder werd uitgebreid. Zo kwam er een zelfs een eigen huismerk. Op de deurmat viel voortaan wekelijks een reclamefolder met leuke weekaanbiedingen en voor de klantenbinding kon men lekker spaarzegeltjes plakken. De commercial die op de radio en televisie werd uitgezonden met als slogan: ‘Leve de man van de de SRV, van je hiep hiep hiep Hoeréé’ (ingezongen door Het Cocktail Trio), was bij menigeen vast niet meer uit het hoofd te krijgen.

De verkoop keldert

Helaas kwam er in 1995 een einde aan dit succesverhaal! De huishoudens hadden inmiddels diepvriezers gekregen en de veel goedkopere supermarkten schoten werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Hierdoor konden duizenden SRV-mannen het hoofd niet meer boven water houden. De SRV-formule werd dat jaar verkocht aan Springer & Partners, die veel kleinschaliger verder ging.

Binnen in de SRV wagen.: Supermarktconcurrent

Anno nu rijden er nog enkele honderden rijdende winkels door kleine dorpen waar geen supermarkt (meer) is. Maar ook langs woonomgevingen waar veel ouderen wonen, die daardoor nog heerlijk zelfstandig hun boodschappen kunnen doen. Maar helaas hebben ook deze rijdende winkels te maken met een geduchte supermarktconcurrent die de boodschappen zelfs tot in de keuken brengt!

 

Foto’s:
Nationaal Archief
Pinterest

 

2 gedachten over “Daar is de SRV-man!

 • 10 juli 2016 om 17:48
  Permalink

  Nou zit ik natuurlijk weer wel een paar weken met dat deuntje in mijn hoofd. Hieperdepiep hoeréé.

  Beantwoorden
  • 10 juli 2016 om 18:26
   Permalink

   Oepsie haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *