Rocklegende Jim Morrison

Het optreden van The Doors in 1968 in Nederland was zonder zanger Jim Morrison. Die had de avond tevoren te veel genoten van de Nederlandse ‘gastvrijheid’.

Overdosis

Wat hadden de fans zich verheugd op het optreden van The Doors in Amsterdam. Het werd echter een fiasco, want zanger Jim Morrison werd zonder een noot gezongen te hebben met een overdosis in het Wilhelmina Gasthuis opgenomen. De legendarische rockband The Doors, bekend van nummers als ‘Light my fire’, ‘Hello, I love you’ en (later) ‘Riders on the storm’, was dat jaar voor het eerst in Europa voor een gezamenlijke tournee met rockband Jefferson Airplane. Eenmaal in Amsterdam bezochten organist Ray Manzarek, gitarist Robby Krieger, drummer John Densmore en zanger Jim Morrison heel wat kroegen en de rosse buurt van de stad. Naar verluidt kregen de heren die avond van alle kanten drugs in handen gestopt, die Morrison gretig tot zich nam. Te veel, waardoor hij de volgende dag bij aanvang van het concert niet aanwezig was. Pas tegen het einde van het optreden van Jefferson Airplane stormde Morrison het podium op, waar hij als een bezetene begon te dansen om vervolgens achter het podium in elkaar te zakken. De bandleden overlegden met het publiek waarna Ray Manzarek het zingen voor zijn rekening nam.

Vijftig jaar geleden

Morrisons zangcarrière werd overschaduwd door overmatig alcohol- en drugsgebruik, wat zijn gedrag sterk beïnvloedde. Zo werd hij in 1967 gearresteerd na het beledigen van een politieagent en liet hij in 1969 in Miami zijn penis aan het publiek zien. Omdat er een gevangenisstraf boven zijn hoofd hing, verhuisde hij in maart 1971 naar Parijs om daar te gaan dichten. Datzelfde jaar sloeg op 3 juli het noodlot toe. Morrison werd door zijn vriendin Pamela Courson dood in de badkuip aangetroffen. Hoewel de officiële doodsoorzaak een hartaanval luidt, zijn de mysterieuze omstandigheden na zijn overlijden nooit opgehelderd. Met slechts vijf aanwezigen werd de 27-jarige James Douglas (Jim) Morrison op de Parijse begraafplaats Père Lachaise begraven, alwaar zijn graf tot op de dag van vandaag een bedevaartsoord is.

 

Foto:
Flickr.com

 

 

Laat een reactie achter