Kinderboekenschrijver W.G. van de Hulst

imagesVan de kinderboekenschrijver W.G. van de Hulst hebben sommigen wellicht nog nooit gehoord. Maar ‘In de Soete Suikerbol’ kent vrijwel iedereen.

Willem Gerrit van de Hulst

Hele generaties groeiden op met de klassieker ‘in de Soete Suikerbol’, waarin de dromerige suikerbollenbakker een opdracht krijgt om voor de koning honderd overheerlijke suikerbollen te bakken. Van zijn lange magere vrouw en stoute bakkersknecht Louw krijgt het dikke bakkertje echter heel wat tegenwerking.

Als feuilleton begonnen

Het verscheen in 1934 als feuilleton in de krant De Standaard en in 1936 in boekvorm. De geestelijk vader was de bevlogen kinderboekenschrijver Willem Gerrit van de Hulst (1879-1963). Hij gaf les op de N.H. Diaconieschool in Utrecht. De kinderen op zijn school kwamen uit zéér arme arbeidersgezinnen, waar alcoholisme en inteelt veelvuldig voorkwamen. Van de Hulst vond de reeds bestaande kinderboeken veel te saai en moraliserend. Zijn schoolkinderen hadden juist pret en vooral ondeugendheden nodig, zodat hij besloot om zelf maar te gaan schrijven.

Pseudoniem

Zijn eerste boek Willem Wycherts (1901) werd uitgegeven onder het pseudoniem Jan van de Croese (naar de Croesestraat waar hij toentertijd woonde). Eenmaal gegrepen door het schrijfvirus schreef hij een honderdtal kinderboeken zoals: ‘Peerke en zijn kameraden’, ‘Ouwe Bram’ en ‘Niek van de bovenmeester’. Hij schreef ook de bekende geschiedenisboeken ‘Toen en nu’, waar heel wat schoolkinderen tussen 1923 en de jaren zeventig mee zijn opgegroeid.

Privéleven

Hij had eigenlijk, net als zijn vader, steenhouwer willen worden. Overgehaald om vooral toch onderwijzer te worden, behaalde hij de akte van bekwaamheid en later de hoofdakte. Hij trouwde in 1907 met Johanna Cornelia van Arkel. Zij overleed in 1914 na de geboorte van hun tweede dochter. Datzelfde jaar werd hij benoemd tot schoolhoofd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontmoette hij Jeanette Maan met wie hij nog drie zonen en één dochter kreeg. Ter ere van zijn tachtigste verjaardag werd het door hem zo geliefde schooltje naar hem vernoemd. Van de Hulst werd op steenworp afstand van zijn geboortehuis in Utrecht begraven.

 

Foto’s:
http://wgvandehulst.com

8 gedachten over “Kinderboekenschrijver W.G. van de Hulst

 • 3 oktober 2017 om 21:14
  Permalink

  Wat een leuk verhaal .Ik heb een tweede handsboekwinkeltje in de kringloop en kom zo vaak kinderboeken tegen van deze schrijver.

  Beantwoorden
 • 3 oktober 2017 om 18:47
  Permalink

  Ik spaar WG van de Hulst boekjes….! ( niet fanatiek maar op rommelmarkten en in Kringloopwinkels kijk ik altijd even )
  Zelf ben ik helemaal weg van het boekje : Het huisje in de sneeuw, vanwege de sfeer er in en de herinneringen die er bij horen !

  Beantwoorden
 • 9 december 2015 om 11:27
  Permalink

  Ik heb de Rozemarijntje reeks nog staan, dat waren mijn lievelingsboeken 🙂

  Beantwoorden
  • 9 december 2015 om 14:34
   Permalink

   Wat leuk zeg. Bijzonder om de hele serie nog te hebben.

 • 7 oktober 2015 om 15:01
  Permalink

  Natuurlijk heb ik In de Soete suikerbol gelezen, meerdere malen zelfs. Er stonden ook leuke tekeningen bij.

  Beantwoorden
  • 7 oktober 2015 om 15:26
   Permalink

   Ik heb ze ook meerdere malen gelezen Juliette, alleen wel lang geleden hoor haha.

 • 7 oktober 2015 om 13:54
  Permalink

  Hartstikke leuk stukje. Ik kan me niet herinneren ooit iets van de man gelezen te hebben. Krijg er zowaar zin in.

  Beantwoorden
  • 7 oktober 2015 om 14:55
   Permalink

   Dat vind ik leuk om te horen Mies. Dank je wel. De boeken zijn nog steeds verkrijgbaar, dus wie weet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *