Was Mata Hari echt gevaarlijk?

Was de Nederlandse Mata Hari eigenlijk wel zo gevaarlijk? Lees het mysterieuze verhaal van de Friese schone die Franse bobo’s om haar vinger wist te winden!

Contactadvertentie

De Nederlandse Margaretha Geertruida Zelle (1876-1917) reageerde op haar negentiende op een contactadvertentie van een luitenant. Het stel trouwde en vertrok naar Indonesië waar ze een dochter en een zoon kregen. De zoon werd op tweejarige leeftijd vergiftigd. Terug in Nederland liet ze haar dochter bij haar inmiddels ex-man achter om naar Parijs te gaan.

Erotische dansvoorstellingen

Daar gaf ze als Mata Hari (een door haarzelf verzonnen Javaanse prinses) erotische dansvoorstellingen. Dat leverde haar diverse hooggeplaatste minnaars op die haar financieel onderhielden. Tijdens een langdurig optreden in Berlijn brak de Eerste Wereldoorlog uit. Ze moest als buitenlandse acuut het land verlaten met achterlating van haar geld en dure juwelen.

Een nieuw aanbod

Terug in Parijs boden de Duitsers haar veel geld om als spionne H 21 voor hen te gaan spioneren.  De Franse geheime dienst vertrouwde de befaamde danseres, die zich omringde met hooggeplaatste militairen, minister, bankiers en diplomaten echter niet, ze pakten haar op en boden haar geld om juist voor hen te gaan spioneren.

Militairen en ministers bezweken 

Mata Hari stelde te veel vragen en wekte daarmee argwaan. Op 15 oktober 1917 werd ze terechtgesteld op grond van dubbelspionage. Uit het reeds geopende 1.295 pagina’s tellend geheime dossier, wat toentertijd op bevel van het Franse ministerie van Defensie honderd jaar achter slot en grendel moest blijven liggen, valt echter te concluderen dat de door haar verstrekte informatie miniem was. Mogelijk werd ze vermoord omdat het voor de Franse regering compromitterend was dat één dame zoveel hoge functionarissen loslippig had gekregen.

 

Foto:
Commons Wikimedia

 

1 Comment

  • Denk dat deze vrouw veel slimmer was dan iedereen kon bedenken. Dat zij door de oorlog en haar minnaars in een positie werd gedrukt, waar angst, bij vooral de hoge heren en hun achterban, een grote rol speelde alsook macht, dus moest zij het veld ruimen. Deze zelfstandige vrouw die haar tijd ver vooruit was viel ten prooi aan … en dat is triest genoeg want angst is een slechte raadgever. Maar zo zijn vele vrouwen uit de weg geruimd in de geschiedenis en tijdens het patriarchaat en de overheersing van de geloven niet te vergeten. De vrouw heeft door de eeuwen heen het onderspit moeten delven. En het gebeurt nog steeds ook in deze tijd.

Laat een reactie achter