Ouderwetse Twentse humkessoep

Humkessoep is een nostalgische maaltijdsoep, die zowel in Twente als in delen van de Achterhoek werd gegeten. Lekker op een koude herfstdag.

Snijbonen inmaken

Buiten beukt de gure herfstwind tegen de ramen. Binnen in de schaars verlichte woonkamer, zit moeder aan tafel. Stapels snijbonen heeft ze al door de snijbonenmolen gedraaid. De fijngesneden stukjes gaan met flink wat zout in aardewerken Keulse potten. Hierin blijven ze ‘vers’ voor de komende winter. Een volle hand snijbonen bewaart ze voor het avondeten: humkessoep, waar vader zo dol op is.

Humkes

Tussen duim en wijsvinger neemt ze twee, soms drie snijbonen tegelijk, die ze razendsnel in ‘humkes’ (stukjes) van ongeveer twee, soms drie centimeter snijdt. Daarna zijn de prei, de bleekselderij en de aardappels aan de beurt. Die worden gewassen, geschild en in stukjes gesneden. Op het groene petroleumstel pruttelt al de hele middag een pan met bouillon, waar de gesneden groente bij gaat. Buiten in de moestuin knipt ze een klein bosje peterselie en uit de kelder pakt ze een weckpot met witte bonen die in de soep verdwijnen. Van zolder tovert ze een gedroogde worst tevoorschijn, die ze in dunne plakjes snijdt. Als laatste voegt ze wat zout en peper, de worst en de fijngesneden peterselie toe. Vader zal zo wel thuiskomen en vast wel zin hebben in een warme kom humkessoep, met natuurlijk een snee roggebrood.

Eerste of laatste pluk?

De ene huisvrouw gebruikte vroeger alleen ingemaakte knapperige snijbonen van de eerste pluk (eind juli), terwijl de ander het zonde vond om de harde snijbonen van de laatste pluk (eind september) weg te moeten gooien. Die waren nog prima voor in de soep. Lekker met knolselderij en stukjes droge worst of spek, wat er voorhanden was. Dit Twentse streekgerecht kent men in andere streken overigens als: slevensoep, brokkebonensoep, stumpeltjessoep of fietsebonenesoep.

Zin gekregen in een heerlijk bordje humkessoep?

Wat heb je nodig:

  • 350 g runderpoulet
  • 2 runderbouillontabletten
  • 300 g snijbonen, in stukjes
  • 3 middelgrote aardappels, geschild en in blokjes
  • 1 kleine selderijknol, in dobbelsteentjes
  • 1 tl zout
  • 250 g gare witte bonen (mogen afgespoelde bonen uit blik zijn)
  • 3 takjes bladselderij, fijngehakt
  • 3 takjes peterselie, fijngehakt
  • beetje worcestersaus naar wens
  • wat zout en peper

Bereidingswijze:

  • Breng 1½ liter water met de runderpoulet en de bouillonblokjes aan de kook en trek er op het laagste sudderpitje in anderhalf uur een bouillon van.
  • Zet het vuur hoger en voeg de snijbonen, de aardappelblokjes, de selderijdobbelsteentjes en het zout toe. Breng aan de kook.
  • Laat de soep zo’n 25 minuten op laag vuur pruttelen.
  • Roer er de witte bonen, de bladselderij en de peterselie door en breng de soep verder op smaak met zout en peper en eventueel worcestersaus.Tip: Als je de soep de volgende dag opwarmt, is hij nóg lekkerder.

 

Nationaal Archief

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *