Paastradities hoe komen we eraan? Luisterverhaal: 2

Tradities Paasdagen

In Nederland kennen we overigens heel wat tradities tijdens de paasdagen. In heel wat gezinnen werd er op eerste paasdag in alle vroegte eerst een bezoek aan de kerk gebracht. Op z’n paasbest, gestoken in de gloednieuwe kleren togen we naar de kerk. Met een beetje pech vielen de paasdagen vroeg dat jaar, zodat we klappertandend van de kou richting de kerk liepen. Wat hadden we dan een spijt dat we niet die lekkere warme winterjurk of broek aan hadden gedaan in hadden in plaats van dat gloednieuwe, flinterdunne zomerjurkje of korte broek die moeder had gekocht of zelf had gemaakt voor Pasen.

Voorjaarsschoonmaak

Moeder was overigens al weken druk bezig geweest met de grote voorjaarsschoonmaak die traditiegetrouw helemaal gereed moest zijn voordat het Pasen was. Vader kwam veelal verzuchtend thuis omdat het hele huis op de schop lag. Kleden werden geklopt, kasten werden van de muur geschoven, alles ging eruit waarna de kast van binnen grondig werd gesopt en er een nieuw papier op de planken werd gelegd. De druk was hoog want er was nog maar zo weinig tijd en er moest nog zoveel worden gedaan en de buurvrouw die was al bijna klaar en zij nog niet. Wanneer eindelijk het paasweekend was aangebroken dan werd er bij het ontbijt of tijdens de lunch gezellig met elkaar eieren beschilderd, kwamen er lekkere vleeswaren op tafel met natuurlijk echte roomboter. Met een beetje geluk waren er chocolade eieren in de tuin verstopt waarvan het zoeken leuker was dan het opeten, want de holle eieren waren vaak gemaakt van dat goedkope chocolade en dus eigenlijk niet eens zo heel erg lekker.

Paastradities

Omdat Pasen een feest is wat doordrenkt is met behoorlijk veel tradities ben ik op zoek gegaan naar de geschiedenis achter deze Paastradities. Hoezo hebben we het over de paashaas, serveren we een boterlammetje of een duivekater bij het ontbijt en waarom zoeken we paaseitjes in de tuin. Maar laten we bij het begin beginnen: wat vieren we met Pasen eigenlijk?

 

Foto:
Nationaal Archief

Geef een antwoord