Saddle shoes populair styijlicoon

Saddle shoes waren vroeger echt een stijlicoon. Van golf shoe in 1906, street shoe in de jaren twintig tot rock- ‘n roll shoe in de jaren vijftig.

Ontworpen als golfschoen

Historisch gezien is de saddle shoe (zadel schoen) een echt ‘Amerikaans stijlicoon’. Het begon allemaal in de Amerikaanse sportfabriek A.G. Spalding, waar deze schoen in 1906 oorspronkelijk werd ontworpen als een golfschoen voor heren. De neus én de achterkant van de schoenen waren wit, terwijl het deel bovenop de wreef (de zadel) vervaardigd was in het zwart of in het bruin. Om de schoenen een wat hippere uitstraling te geven, kregen de rubberen zolen de kenmerkende steenrode kleur.

“Street shoe” in de jaren twintig

De schoenen werden zo populair, dat de jeugd deze ook gingen dragen. Behalve tijdens het sporten, werd dit model een echte ‘street shoe’. De mannen gingen deze zelfs dragen onder een nette pantalon of onder een kostuum. Ook de dames en tienermeisjes zagen in hoe veelzijdig de saddle shoe wel niet was. Deze stonden toen heel modieus onder een poedel rok of onder een potlood rok.

Nieuwe trends

Helaas kwam Amerika in het begin van de jaren dertig in een crisis terecht. Alles werd daardoor een stuk duurder, dus ook leren schoenen. Geen paniek! Daar was het veel goedkopere canvas. De blauw/witte saddle shoe werd zelfs een ware zomertrend! De economie trok weer aan en de leren schoenen werden weer populair. Ontwerpers bedachten nieuwe kleurstellingen voor de heren zoals: zwart op zwart, blauw op zwart en zwart op grijs, wat werkelijk prachtig stond onder het toen vaak gedragen driedelig kostuum.

Tieners en popidolen

In de jaren veertig was de schoen nog steeds mega populair. De jeugd had inmiddels bedacht om deze (als trend) lekker ‘oud en vuil’ te dragen, wat menig moeder vast tot wanhoop heeft gedreven. Gelukkig veranderde die trend weer in het begin jaren vijftig. Misschien kwam dat wel doordat popidool Elvis Presley in de film “Jailhouse Rock” (1957) te zien was met prachtig gepoetste saddle shoes. De jeugd ging weer poetsen en vanaf die tijd moest het wit weer kraakhelder zijn. Kenmerkend uit die periode waren overigens ook de ‘bobby socks’, die door tienermeisjes in combinatie met de saddle shoes werden gedragen. Dat waren witte sokjes met een kanten randje of witte sokken waarvan het boordje op precies dezelfde hoogte werden omgeslagen.

Na een halve eeuw eindelijk beu!

In de jaren 60 zestig begon men het model na bijna een halve eeuw wel heel erg zat te worden. De saddle shoe verdween uit de schappen. Alhoewel, niet helemaal voor wat de heren betreft. Vandaag de dag zijn ze nog steeds in diverse merken en kleurstellingen verkrijgbaar. De zwart/wit variant is overigens nog steeds zeer geliefd onder de golfers.

Foto
Flickr

 

1 Comment

  • Voor mij helemaal nieuw: de zadelschoen. Ik herinner me wel flatjes…

    Ik kreeg altijd wel “stevige stappers”.

Geef een antwoord