Saddle shoes vijftig jaar mega populair!

1940's Saddle Shoes. hated these and then loved the new version later in school‘Saddle shoes’: een mega populair Amerikaans stijlicoon’. Van golf shoe in 1906, street shoe in de jaren 20 tot rock- ‘n roll shoe in de jaren 50.

Ontworpen als golfschoen

Historisch gezien is de saddle shoe (zadel schoen) een echt ‘Amerikaans stijlicoon’. Het begon allemaal in de Amerikaanse sportfabriek A.G. Spalding, waar deze schoen in 1906 oorspronkelijk werd ontworpen als een golfschoen voor heren. De neus én de achterkant van de schoenen waren wit, terwijl het deel bovenop de wreef (de zadel) vervaardigd was in het zwart of in het bruin. Om de schoenen een wat hippere uitstraling te geven, kregen de rubberen zolen de kenmerkende steenrode kleur.

1950s Saddle shoes (Saddles): “Street shoe” in de jaren 20

De schoenen werden zo populair, dat de jeugd deze ook gingen dragen. Behalve tijdens het sporten, werd dit model een echte ‘street shoe’. De mannen gingen deze zelfs dragen onder een nette pantalon of onder een kostuum. Ook de dames en tienermeisjes zagen in hoe veelzijdig de saddle shoe wel niet was. Deze stonden toen heel modieus onder een poedel rok of onder een potlood rok.

Nieuwe trends

Helaas kwam Amerika in het begin van de jaren 30 in een crisis terecht. Alles werd daardoor een stuk duurder, dus ook leren schoenen. Geen paniek! Daar was het veel goedkopere canvas. De blauw/witte saddle shoe werd zelfs een ware zomertrend! De economie trok weer aan en de leren schoenen werden weer populair. Ontwerpers bedachten nieuwe kleurstellingen voor de heren zoals: zwart op zwart, blauw op zwart en zwart op grijs, wat werkelijk prachtig stond onder het toen vaak gedragen driedelig kostuum.

Hosted by imgur.com: Tieners en popidolen

In de jaren 40 was de saddle shoe nog steeds mega populair. De jeugd had inmiddels bedacht om deze (als trend) lekker ‘oud en vuil’ te dragen, wat menig moeder vast tot wanhoop heeft gedreven. Gelukkig veranderde die trend weer in het begin jaren 50. Misschien kwam dat wel doordat popidool Elvis Presley in de film “Jailhouse Rock” (1957) te zien was met prachtig gepoetste saddle shoes. De jeugd ging weer poetsen en vanaf die tijd moest het wit weer kraakhelder zijn. Kenmerkend uit die periode waren overigens ook de ‘bobby socks’, die door tienermeisjes in combinatie met de saddle shoes werden gedragen. Dat waren witte sokjes met een kanten randje of witte sokken waarvan het boordje op precies dezelfde hoogte werden omgeslagen.

Na een halve eeuw eindelijk beu!

In de jaren 60 begon men het model na bijna een halve eeuw wel heel erg zat te worden. De saddle shoes raakten uit. Alhoewel, niet helemaal wat de heren betreft. Vandaag de dag zijn ze nog steeds in diverse merken en kleurstellingen verkrijgbaar. De zwart/wit variant is nog steeds zeer geliefd onder de golfers.


Foto:
Pinterest

Eén gedachte over “Saddle shoes vijftig jaar mega populair!

  • 27 augustus 2015 om 15:21
    Permalink

    Voor mij helemaal nieuw: de zadelschoen. Ik herinner me wel flatjes…

    Ik kreeg altijd wel “stevige stappers”.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *