Patti Page bekend van The Tennessee Waltz (1950)

Patti Page scoorde een nummer één hit met een cover van Pee Wee King: ‘Tennessee Waltz’ (1950). Een verkoop van 7 miljoen singles, wat tot ver in de 20e eeuw doorliep naar een verkoop van 15 miljoen exemplaren. Ze was één van de eerste zangeressen van wie haar eigen stem werd gebruikt als achtergrondkoor.

Artiestennaam Patti Page

Clara Ann Fowler (geboren 8 november 1927) groeide in armoede op in Claremore (Oklahoma), samen met haar zeven zussen en drie broers. Haar vader (Benjamin) die werkte als spoorwerker en haar moeder (Margareth) die katoenplukster was, wisten net het hoofd boven water te houden om het grote gezin te onderhouden. Na het behalen van haar schooldiploma begon Clara te zingen bij een plaatselijk radiostation in Tulsa. Aan Clara werd gevraagd om een zangeres te vervangen in het programma ‘Meet Patti Page Show’. Het werd een succes. Clara Ann Fowler nam de artiestennaam Patti Page aan. Diverse toevallige ontmoetingen zorgde ervoor dat Patti kon gaan werken aan haar zangcarrière. Ze zong in de band van Jack Roel, die later haar manager werd. Tijdens een spontaan etentje ontmoette ze Benny Goodman, die er voor zorgde dat ze een platencontract kreeg aangeboden bij Mercury Records.

Patti Page unieke echte doorbraak

Haar succesvolle doorbraak kwam eigenlijk doordat haar achtergrondkoor niet kwam opdagen vanwege een staking. Het platenlabel besloot tijdens de opname van haar single ‘Confess’ (1947), Patti’s stem te overdubben. Uniek! Ze was één van de eerste zangeressen van wie haar eigen stem werd gebruikt als achtergrondkoor. Het label had de juiste ‘gok’ genomen. De single kwam op de 12e plaats terecht in de voorloper van de Billboard Hot 100. Hit na hit volgde, waarvan de meeste meteen in de top 20 belanden. Van de nummers ‘With My Eyes Wide Open’ en ‘I’m Dreaming’ (1950) vlogen 1 miljoen singles over de toonbank. Haar tweede nummer één hit werd een cover van Pee Wee King: ‘Tennessee Waltz’ (1950). Een verkoop van 7 miljoen singles, wat tot ver in de 20e eeuw doorliep naar een verkoop van 15 miljoen exemplaren.

Patti Page was niet meer te stoppen

Drie jaar met succesnummers volgde. Haar eerste langspeelplaat werd in 1951 opgenomen (Folksong Favorites). In 1953 werd haar, waarschijnlijk wel meest bekende en schattige nummer (How much is that)’Doggie in the window’ (1953) opgenomen. Doordat er een blaffend hondje in te horen was, wat nog nooit eerder was gedaan, stond dit nummer vijf maanden genoteerd in de Billboardlijst. Tja, zo’n succesvolle dame bleef niet onopgemerkt in televisieland. Ze verscheen in ‘The Dean Martin Show’, ‘The Ed Sullivan Show’ en ‘The Steve Allen Show’. Vanaf 1953 kreeg ze haar eigen show’s ‘The Patti Page Show’, ‘The Big Record’ en ‘The Patti Page Olds Show’. De populaire zangers was zelfs te zien in de films ‘Playhouse 90’ en ‘Elmer Gentry’. In de film ‘Boys’ night out’, waar ze te titelsong voor zong, kreeg ze een klein rolletje aangeboden. Vanaf 1973 schoof Patti steeds meer door naar Countrymuziek zoals ‘I wish I had a mommy like you’. Na bijna 30 jaar succesnummers gezongen te hebben en als meest verkopende zangeres in de jaren 50, verdween ze langzaam uit beeld. Haar laatste nummer ‘My Man Friday’, werd in 1981 opgenomen. Patti was toen 54 jaar.

Haar misschien wel grootste bekroning 

Dat is waarschijnlijk dat ze in 1997 als eerste vrouw (1997) werd opgenomen in de Oklahoma Music Hall of Fame en in 2010 (ze was toen 73 jaar) in America’s Old Time Country Music Hall of Fame. Patti Page overleed 1 januari 2013 op een leeftijd van 85 jaar.

 

Foto: Wikimedia Commons

 

 

 

 

Laat een reactie achter