Huilen met boek ‘Alleen op de wereld’

Menig lezer heeft vast wel tijdens het lezen van Hector Malot’s Alleen op de wereld (Sans Famille, 1878) een traantje weg moeten pinken. Het boek beschrijft, behalve de trieste jeugd van de achtjarige vondeling Remi, het harde leven uit die tijd en de verkregen en verloren vriendschappen van mens en dier. 

Schrijver Hector Malot

Hector wordt op 20 mei 1830 geboren in La Bouille in Frankrijk. Zijn vader was notaris en weduwnaar en woonde samen met een weduwe van een hoofdman van het vreemdenlingenlegioen. Beide hadden twee kinderen uit hun vorige huwelijk. Zijn vader was een strenge man die de kinderen behoorlijk gedisciplineerd opvoedde. Zijn stiefmoeder, die was heel anders. Zij las de kinderen voor het slapen gaan voor met verhalen over verre reizen die vast geïnspireerd waren op het leven van haar eerste echtgenoot. Zij was het die Hectors liefde voor verhalen stimuleerde, terwijl zijn vader juist wilde dat hij een rechtenstudie ging volgen.

Vader had gewonnen of toch niet?

Jawel hoor! Vaders wil was wet en dus ging Hector rechten studeren. Tijdens zijn studie in Parijs werkte hij bij een notaris, waar hij begon met zijn stiefmoeders voorliefde… het schrijven! Het ging hem niet meteen voor de wind. Zijn eerst stuk raakte hij in 1853 werkelijk aan de straatstenen nog niet kwijt. Om toch in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien besloot hij om voor dagbladen en tijdschriften te gaan schrijven. Hector gaf niet op en schreef zijn eerste boek Les Amants (1859) wat een enorme hit werd.

Hector schreef en trouwde

In 1864 begon hij met de bouw van een landhuis in Fontenay-sous-Bois. Het was gelegen in de buurt van het station, zodat hij zo vaak als hij maar kon naar Parijs ging om daar rond te wandelen. Daar ontmoette hij in 1867 Anna Dariès met wie hij in het huwelijksbootje stapte. Een jaar later werd het stel gezegend met de geboorte van hun dochter Lucie. Hector schreef en schreef en publiceerde in 1878 zijn bekendste boek Sans Famille die hij overigens opdraagt aan zijn dochter Lucie.

Treuren en weer opbloeien

Helaas overlijdt zijn vrouw Anna in 1880. Een jaar later stapt hij opnieuw in het huwelijksbootje met de 20 jaar jongere Marthe Oudinot de la Faverie. In 1892 komt het boek En famille (Weer thuis) uit, wat opnieuw een mega groot succes wordt. Hector heeft in zijn leven meer dan 70 boeken geschreven waaronder een aantal kinderboeken. Hij overlijdt in 1907 op 77-jarige leeftijd in zijn eigen landhuis.

Het verhaal achter ‘Alleen op de wereld’

In Nederland verschijnen er in 1880 twee vertalingen van Sans Famille. De ene als Alleen op de wereld en de ander als Zonder familie. Het idee van dit boek is eigenlijk ontstaan doordat Hector van zijn uitgever de opdracht kreeg om een aardrijkskundeboek over Frankrijk te schrijven, maar wel in een verhaalvorm. Dat lukt doordat Hector de vondeling Remi met zijn vrienden Vitalis en de aap Joli-Coeur en de drie honden Capi, Dolce en Zerbino door heel Frankrijk laat reizen.

Herdruk en verfilming

Hector voelde zich genoodzaakt om er een sociale roman van te maken, om zo aan te geven dat het leven van de gewone mens hard en moeilijk kon zijn. Dat is hem overigens heel goed gelukt, want niet alleen Remi’s vriend Vitalis, de aap en twee van zijn honden komen onderweg te overlijden, ook beschrijft hij hoe Remi wordt verstoten door het pleeggezin, de honger en de kou die hij moet doorstaan. De hoop op een beter leven en de daarbij behorende enorme teleurstellingen die de arme jongen allemaal moet ondergaan. Gelukkig wordt de lezer na veel tranen te hebben gelaten toch aan het einde van het boek beloond. Behalve dat Alleen op de wereld meerder malen herdrukt is, zijn er verschillende films en zelfs tekenfilms over gemaakt.

 

Foto
Commons wikimedia

 

2 Comments

  • Nou ja zeg; zo’n twee jaar geleden heb ik dit boek bij een 2e hands boekwinkel gekocht. Ik wilde ook precies deze kaft hebben.
    Destijds las mijn moeder me hieruit voor. Zij kon echter niet ver komen want ik begon steeds te huilen bij het punt waar de vader van Remi naar de gevangenis moest. Het boek verdween.
    Wat is het leuk om dit boek in handen te hebben – of je een stukje geschiedenis vast houdt. Het heeft nu een plaatsje in mijn boekenkast.

    • Moest de vader van Remi naar de gevangenis??? Je bedoelt zeker vader Aquin? Dat is de vader van het gezin waar Remi onderdak vindt (en aan het eind van het boek zijn schoonvader).

Laat een reactie achter