De eerste tent

In de naoorlogse jaren ging men voorzichtig aan weer eens op vakantie. Met het hele gezin trok men er met de tent op uit in binnen- en buitenland.

De mens zocht beschutting

Vinden wij het nu heerlijk om in de avond lekker beschut onder een tentachtige afdak te zitten? Daar dachten de Neanderthalers toch heel anders over. Natuurlijk zullen ze het best knus gevonden hebben op zijn tijd,  maar het belangrijkste was toch om beschut de nacht of regenachtige dag in door te brengen. Een eerste tentachtige constructie is gevonden bij Nice. In een grot heeft men een constructie gevonden die afgedekt was met mammoethuid. Ook in Siberië en Mongolië zijn deze constructies teruggevonden. De tenten, die vanaf 450 voor Christus door de (toen nog) rondtrekkende bevolking werd gebruikt, waren tenten die gemaakt werden van houten palen waar dierenhuiden tegenaan gespannen werden. Het werd gebruikt als woonhuis en natuurlijk waren deze tenten makkelijk te verplaatsen. De Romeinen waren de eerste die de tent op een heel andere manier gingen gebruiken. Wanneer de heren ten strijden trokken werden hele tentenkampen opgezet. De tenten werden bedekt met kalfshuid of geitenhuid en er konden zo’n acht soldaten in. De officieren hadden het vast een tikkie luxer, die zullen wel een eigen tentje gehad hebben.

Tent van Napoleon en de Amerikanen

Het leger van Napoleon had het wat beter. De dierenhuiden waren allang vervangen door tentdoeken, wat de heren een beetje beschutting gaf tegen wind en regen. Ook nu moesten de tenten snel op en af te breken zijn, dus groot waren ze zeker niet. Het leger wat ten strijde trok tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog had het pas echt slecht. Het tentje was gemaakt van een dusdanig slechte kwaliteit doek, dat het nauwelijks verschil uitmaakte of ze er wel of niet inlagen. Door de eeuwen heen werd de tent steeds meer ontwikkeld. Het zware canvas (wat uren nodig had om te drogen voordat je het kon opbergen) werd vervangen door een lichtgewicht synthetische kwaliteit. In 1955 kwam de eerste synthetische tent met ja ja, boogstructuur op de markt. Er werd al jaren eerder mee geëxperimenteerd, maar…klopt het marketing verhaal niet? Dan breng je het ook niet op de markt. Pas in de jaren zeventig werd er volop geëxperimenteerd met nieuwe synthetische materialen en waterdichte coatings. Zelfs vandaag de dag komen er steeds nieuwere, lichtere en beter tenten op de markt.

 

Foto:
Nationaal Archief

Eén gedachte over “De eerste tent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *