Hipocras: wijn van de rijken

Hypocras 2 bouteilles de vin rouge (1,5 l) 150 g de miel 150 g de sucre en poudre 2 jus de citron 3 cuillères à soupe d’eau de fleur d’oranger un morceau de gingembre frais (50 g) 2 tours de moulin à poivre une belle pincée de muscade râpée 6 graines de cardamome 8 bâtons de cannelle 4 clous de girofle: De kruidenwijn Hipocras werd vanaf de middeleeuwen tot ver in de achttiende eeuw in Europa na het diner geschonken. Een hint aan de gast om te vertrekken.

 Wijn der rijken

Door toevoeging van de toen schreeuwend dure specerijen zoals kaneel, gember, nootmuskaat en laos werd hipocras een behoorlijk exclusieve drank. Met name aan het hof en bij de adel vloeide deze wijn rijkelijk. Bekend is dat de hipocras overdadig uit een fontein spoot tijdens het beroemde ‘Banket van de Fazant’ in 1454, een feestje van Filips de Goede (1396-1467), waarop hij kenbaar maakte dat hij een kruistocht ging ondernemen. De Franse koning Lodewijk XIV (1638-1715) kreeg de kruidenwijn zelfs door zijn hofarts voorgeschreven voor allerlei kwaaltjes.

 Tijd om te vertrekken
Ook Lodewijks voorganger Hendrik IV (1533-1610) stond bekend als een echte hipocrasliefhebber. In deze welgestelde kringen serveerde men de wijn overigens na de maaltijd, tezamen met luxe (gekonfijte) vruchten, koekjes, suikerwerk en confituren. Naar het schijnt was het schenken van de wijn een stille hint voor de gasten om de koets maar eens voor te laten rijden om huiswaarts te keren.
Vergeten specerij
In een oud recept uit ‘Le ménagier de Paris’ (1393), een handboek over het huishouden, geschreven door een gegoede zestigjarige Parijzenaar voor zijn onkundige vijftienjarige vrouw, stond vermeld dat men ‘paradijskorrels’ aan de wijn moest toevoegen. Deze tegenwoordig ‘vergeten’ specerij met zijn peperachtige smaak was toen bijzonder exclusief. Die werd vanuit West-Afrika via de Sahara naar Europa vervoerd.
Eigen recept
Veel koks hadden overigens hun eigen hipocrasrecept, met als belangrijkste basisingrediënt een goede rode of witte wijn. Hier voegde men de specerijen, suiker en honing aan toe, waarna het mengsel enkele weken moest rusten voordat het werd gefilterd en gebotteld. Vind je het leuk om je gasten een glaasje hipocras aan te bieden na de maaltijd? Op bijvoorbeeld landleven.nl kun je een recept vinden.

4 Comments

Laat een reactie achter