Jaren 50 cake uit de wonderpan

Wonderpan: Cake maken op de kachel!: Menig huishouden bezat in de jaren 50 nog geen oven, maar vond het wel lekker om een heerlijk plakje cake, een brood, een Zeeuwse bolus of een poffert te eten. Dus wat gebruik je dan zonder oven? Precies….de wonderpan!

Speurtocht naar de wonderpan

Een zoektocht naar de oorsprong van de pan eindigde in een knorrende maag van de lekkere recepten die ik inmiddels was tegengekomen. Alle verhalen beginnen met dat grootmoeder of moeder opeens een wonderpan aanschafte en ermee aan het bakken sloeg. Dat de huishoudens zonder oven nu eindelijk zelf cake’s konden maken. Hoe de geur van de versgebakken cake door het hele huis hing en dat men niet kon wachten tot het baksel afgekoeld was. En dat het weekend in de jaren 5o en 60 toch echt geen weekend was zonder een plak cake uit de wonderpan.

Zeeuwse bolus tulband uit de Wonderpan: Ciambella Marmorizzata Senza Grassi Aggiunti | Aryblue: Ik geef het op!

Na een urenlange zoektocht kom ik niet verder dan de verschillende merken en dat de pan ook in of juist uit Zwitserland en Italië komt. Zelfs op de Italiaanse sites hebben de oma’s opeens de ‘Fornetto Versilia’. Dus besluit ik me verder te gaan verdiepen in de wonderpan. Wat is dan het geheim achter deze pan? Is het dan echt zo simpel. Het antwoord is “Ja!”. De wonderpan is niets meer dan een bolle, grote pan met een bol deksel erop. In de deksel zit een kijkglaasje waardoor je kunt zien hoe het met het baksel gaat. In de pan zit een losse ronde vorm met een gat erin. Bij de wonderpan hoort een bodemplaat die je op het gasfornuis (of op het petroleumstel) zet.

wonderpan: Hoe werkt de wonderpan?

Het is briljant bedacht. De buitenpan is eigenlijk een mini-oven en de binnenpan is de bakvorm. De bodemplaat wordt verwarmd op het fornuis. De warmte stijgt op door het gat in het midden en verlaat de pan weer via de ventilatiegaten. Daardoor wordt de warmte heel gelijkmatig verdeeld, zodat het baksel overal goed gaar wordt. Een leuke bijkomstigheid is dat de wonderpan veel minder energie verbruikt dan de oven, die de hele tijd (inclusief voorverwarmen) staat te loeien. Oké, je kunt in de wonderpan geen citroencake bakken. Het zuur tast het aluminium aan en dat kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Wonderpan: Zijn ze nog te koop?

Behalve in de kringloop, kun je nu zelfs een wonderpan  van Nederlandse bodem kopen (www.dewonderpan.nl). Heb je trek gekregen? Op o.a Pinterest kun je een heleboel wonderpan-recepten vinden.

 

 

Foto’s: Pinterest

 

Eén gedachte over “Jaren 50 cake uit de wonderpan

  • 10 augustus 2019 om 21:37
    Permalink

    Op de camping in zeeland kwam mijn nichtje ook een paar dagen staan met haar retro caravan van 43 jaar oud. Helemaal in stijl kwam zij met vers gebakken knapperige afbakbroodjes uit de wonderpan aan. Het wonder werd uitgelegd en bleek een soort airfryer van vroeger te zijn… ik heb er deze week via marktplaats een gekocht en zojuist mijn eerste heerlijke tulbandcake in de wonderpan op het gas gebakken. In 20 minuten was hij prachtig hoog gerezen en helemaal gaar. Wat een handig ding, die wonderpan! Die gaat veel gebruikt worden, en niet alleen in de caravan!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *