Watergruwel heerlijk of gruwelen?

In de tijd van de VOC at men aan boord al watergruwel. Het uiterlijk van watergruwel is misschien om te gruwelen, maar eigenlijk is het best lekker.

Watergruwel heel oud

In oude boeken uit de tijd van de VOC (1602-1799) staat al vermeld dat de bemanning aan boord watergruwel te eten kregen. Waarschijnlijk omdat het allemaal gedroogde ingrediënten zijn die maandenlang goed bleven.

Wat is het eigenlijk?

Het nagerecht watergruwel of krentjebrij is een soort pap, wat zowel warm als koud gegeten kan worden. De hoofdingrediënten zijn gort, krenten en rozijnen met een lekkere scheut bessensap. Natuurlijk zijn er allemaal varianten zoals: het toevoegen van tutti frutti, het te serveren met een zalige vanillesaus of door een scheutje room toe te voegen.

Per streek een andere naam

In Groningen staat het gerecht ook bekend als kaasjebrij vanwege de variatie met alleen kersen. Op Terschelling vervangt men de bessensap door cranberrysap en in Overijssel wordt er een flinke scheut zoete rode wijn toegevoegd. Daar heet het gerecht slierie.

INGREDIENTEN

  • 100 gram parelgort
  • 1 liter water
  • 1 citroen
  • 1 snufje zout
  • 35 gram krenten
  • 50 gram rozijnen
  • 150 gram suiker
  • 1/2 liter ongezoet rode bessensap

BEREIDINGSWIJZE

Spoel de gort af met koud water. Doe de gort in een pan met water en week het ongeveer 8 uur. Was de citroen en schil er heel dun het geel van de schil af. Roer dit samen met een snufje zout door de geweekte gort. Breng het aan de kook en laat de gort in een gesloten pan ongeveer 1 uur op een laag vuur koken. Was de krenten en rozijnen. Voeg deze samen met de suiker toe aan de gort en kook alles in ongeveer 1/2 uur verder gaar. Verwijder de citroenschil en roer de bessensap door de gort. Serveer de watergruwel koud of warm. Eet smakelijk!

 

Foto:
Nationaal Archief

 

3 Comments

  • Heerlijk kwam in de nostalgiegolf van de jaren zeventig in de schappen maar is bij na geheel uit het assortiment. Gort met alleen rozijnen is ook lekker. Gerstproducten staan tegenwoordig in Nederland nog maar zelden op tafel. In Marokko zijn kleine gerstebroodjes en gerstepap als ontbijt nog volop in trek. ik weet niet of Marokkaanse winkels in Nederland wel gerstproducten verkopen.

  • O, heerlijk en dan het liefste koud. Volgens mij verkoopt (of verkocht ?) de Aldi dit in literpakken. Niet half zo lekker als zelfgemaakt. Bij ons heette het trouwens krentjebrij.

    • Volgens mij in meerdere supermarkten nog te verkrijgen, maar er gaat volgens mij niets boven zelfgemaakte.

Laat een reactie achter