Zo komen we aan de wentelteefjes

Wat weten we eigenlijk over ‘ons’ wentelteefje? Zou het soms ‘wentel ’t even’ betekenen?

In 1623 is het woord ‘wentelteefje’ voor het eerst aangetroffen in een boek van A. van de Venne: “Ick backte wentel-teven Van suyckert witte broot, en butter-smeerigh vet.” Pas in 1811 werd het woord ‘wentelteef’ voor het eerst vermeld in een woordenboek. Uit oude recepten blijkt dat men behalve (oud) witbrood ook wel beschuit gebruikte. Er werd van alles toegevoegd zoals: citroenschil, saffraan, rum, vanille en zelfs rozenwater (heerlijk geurend water wat gedistilleerd werd uit rozenbladeren).

Wat weten we nog meer?

Dat het woord ‘wentelteefje’ ook overdrachtelijk werd gebruikt. In een boek in 1717 stond: ‘wat een mondje, wat voor oogjes, wat voor tandjes (..) Zo’n wentelteefje zou me smaken. We zien nu, in de hedendaagse taal, dat het woord ‘wentelteefje’ ook als koosnaampje wordt gebruikt.

Ook bekend in het buitenland?

Jazeker! Wanneer we dicht bij huis kijken, zien we dat de Fransen het ‘pain perdu’ noemen. In Vlaanderen wordt het ook wel ‘verloren brood’ genoemd. Wil je in Kortrijk een wentelteefje bestellen? Dan zul je op de menukaart moeten zoeken naar: een ‘Klakker’ of een ‘Klakkaard’.

Een vintage wentelteefjes recept voor 2 personen:

Wat heb je nodig?

  • 2 appels
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 ei
  • 100 ml melk
  • scheutje water
  • 4 boterhammen

En hoe ga je het doen?

  1. schil de appels en snijd de appels in kleine blokjes.
  2. Giet een scheutje water in een pannetje, samen met de stukjes appel, het suiker en kaneel.
  3. Laat dit nu circa 15 minuten pruttelen.
  4. Vergeet niet af en toe te roeren en soms een scheutje water toe te voegen, wanneer het water opgelost is.
  5. Meng ondertussen het ei met de melk en voeg eventueel nog een beetje kaneel toe.
  6. Snijd de korstjes van de boterhammen.
  7. Circa 5-6 minuten voordat de appelstukjes klaar zijn, doop de boterhammen in het ei-mengsel aan beide kanten.
  8. Doe een beetje boter in een koekenpan en bak de wentelteefjes aan beide kanten circa 3 minuten totdat ze aan beide kanten een beetje gekleurd zijn.
  9. Schep het appelmengsel op het wentelteefje en doe er nog een wentelteefje bovenop en smullen maar!

Bereidingstijd: 20-25 min.

 

Foto:
Commons Wikimedia

Laat een reactie achter