15e eeuwse nestpot andere functie

Denk je aan nestpotten? Dan denk je vast aan een broedplaats voor vogels in het voorjaar of een schuilplaats in de winter… toch? Mm, daar dacht men in de 15e eeuw toch heel anders over. Ze werden toen namelijk gebruikt voor…..

Het ontstaan van de nestpot

Vanaf wanneer de mensheid nestpotten is gaan gebruiken weten we niet zeker. Heel simpel, want die werden toen van organische materialen gemaakt en zijn dus allang verteerd. De eerste waarvan we het zeker weten (in Europa) komen uit België en Nederland (waarschijnlijk vanaf de 15e of 16e eeuw).

De vogels een beetje helpen toch?

Niks hoor. Lekker opeten zul je bedoelen! Al snel had men door dat de nestelpotten van klei veel langer meegingen dan de houten- of rietenversie. De potten werden aan de gevel opgehangen, zodat de spreeuwen er lekker konden nestelen. Komt daar dan het spreekwoord “ergens een stokje voor steken” vandaan? Want, stonden de jonge spreeuwen op het punt om uit te vliegen? Dan stak men snel een stokje voor de uitgang, zodat ze er niet uit konden, maar nog wel gevoerd konden worden door hun ouders. Waren ze vet genoeg? Dan verdwenen ze in de spreeuwensoep!

Nestpotten aan de gevel

Het leuke is dat we op schilderijen, uit de verschillende eeuwen, af kunnen lezen hoe mensen leefden en wat hun gebruiken waren. Zo ook het gebruik van de nestelpot. Op een schilderij van Pieter Brueghel (1559) zie je één aan de gevel hangen (zie je hem? naast de rode vlag).

 

 

Architectonische nestpotten

In Turkije zien we al vanaf de pre-Ottomaanse periode dat nestpotten standaard tijdens de bouw in de gevel werd ingebouwd. Ze werden vervaardigd van tegels, hout, steen en mortel en dienden als huisvesting voor mussen en zwaluwen. Waarom? Gewoon… men vond het een aanvulling op de architectuur.

Nestelpot in Noord-Amerika

De Amerikaanse Indianen dachten heel anders dan de Europeanen. Opeten, natuurlijk niet! Zij maakten de nestkasten van berkenschors of potten van kalebassen. Zo waren de vogels niet alleen beschermd tegen de barre weersomstandigheden, er kwamen daardoor juist meer vogels in een bepaald gebied. Des te meer vogels, des te minder van die nare insecten.

 

Vind je het leuk om meer vogels in je tuin te hebben? Kijk dan naar onderstaand YouTube filmpje voor tips en trucs.

 

Meer lezen:
http://www.birdhouseinfo.com/information.html
http://www.birdhouse.gr.jp/english/park/commi4.htm
http://www.earthdesign.ca/bihi.html
Foto’s: Google afbeeldingen

 

2 gedachten over “15e eeuwse nestpot andere functie

 • 26 oktober 2015 om 21:56
  Permalink

  Rovers,

  …heel leuk. Vooral ook je aansporing om je te verdiepen in het goed kijken naar schilderijen.

  De vogels doen het goed: fluiten, eten en drinken. Alleen in mijn nestkastje komen ze niet; ze gluren wel maar dan houden ze het voorgezien.

  Beantwoorden
  • 28 oktober 2015 om 20:36
   Permalink

   Volgens het filmpje zou het heel belangrijk zijn waar je het nestkastje hangt. Misschien niet de goede plek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *