Wat een drama was de uitvinding van de rits

5423995846-af84eaed47.large.jpgGek werd Whitcomb Judson van zijn uitvinding… ‘de rits’. Wat hij ook deed, hoeveel geld, tijd en energie hij er ook in stak, zijn rits bleef maar opengaan! Het lukte Gideon Sundback wel…23 jaar later, maar toen was Judson al lang dood.

Patentaanvragen 

Het is 1891 Whitcom Judson is aan het sleutelen aan zijn ‘kramsluiting’. Het waren haakjes en oogjes die in elkaar moesten vallen door middel van een sluitplaatje. De tandjes zouden dan in de inkepingen vallen et voilá de rits was dicht. Ja eventjes, want de rits ging steeds weer open. In 1893 patenteerde hij een tweede model die hij demonstreerde op de Wereldtentoonstelling in Chicago. Hallo…. iemand die het wil hebben?

Whitcomb L. Judson:
Whitcomb Judson

Niemand behalve….

Een aantal geldschieters waaronder kolonel Lewis Walker. Hij was de man die bleef vertrouwen in Judson’s uitvinding. Maar wat Judson ook deed, het lukte hem maar niet om een goed sluitende rits te ontwikkelen. Een drama, want het ging steeds slechter met zijn inmiddels opgerichte bedrijfje Automatic Hook and Eye Company. Judson gaf het na jaren van proberen op. Gek werd hij ervan!

Peter Aronson nam de boel over

Aan deze Zweedse mecanicien werd gevraagd om het estafettestokje over te nemen. Wat Aronson ook deed, ook hem lukte het niet. Het bedrijf dreigde wederom failliet te gaan. Er was echt hulp nodig! Aronson kwam in contact met Gideon Sundback. Een geëmigreerde ingenieur die werkte op een bedrijf die turbogeneratoren ontwierp voor de Niagara krachtcentrale, wat wel een tikkeltje anders was dan een ritssluiting vervaardigen.

Gideon Sundback aan de slag

Grappig genoeg ontmoette Gideon tijdens de besprekingen de dochter van Aronson (Elvira). Het was liefde op het eerste gezicht. Sundback gaf zijn ingenieursbaan op en besloot zijn schoonvader Aronson te helpen met het verbeteren van de rits. ‘Plako’ rolde van de uitvinderstafel, maar ook die ging steeds open. Het bedrijf stond nu echt aan de rand van de afgrond! Maar daar was die aardige geldschieter kolonel Lewis Walker weer!

thanks Gideon Sundback!:
Gideon Sundback

Een drama wordt zijn redding

Het is 1909. Judson is inmiddels overleden en Sundback’s vrouw Elvira komt op het kraambed samen met haar kind te overlijden. Om niet gek te worden van verdriet, stortte hij zich op een totaal nieuw ontwerp. Al de oude ontwerpen smeet hij in de prullenbak. Eindelijk! In 1912 werd Hookless no. 1 gepatenteerd. Het zag eruit als piepkleine bekervormige schepjes die in en uit elkaar getrokken werden. Hij verbeterde no. 1 en patenteerde in 1913 de Hookless no. 2, het model dat we vandaag de dag nog steeds gebruiken.

Het leger gebruikt de rits tijdens WOI 

Sundback’s uitvinding werd zo’n succes, dat tijdens WOI de soldaten en de mariniers kleding droegen met ritsen. Ook slaapzakken en reddingsvesten werden voorzien van een rits. En de investeerders? Die kregen eindelijk, na jarenlang blijven geloven in deze uitvinding, hun investeringen ruimschoots terug.

 

Meer lezen:
http://rond1900.jouwweb.nl/technologische-vooruitgang/gebruiksvoorwerpen/ritssluiting
http://historiek.net/whitcomb-judson-1836-1909/1065/#.VoqLgxXhCUl
http://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/6032/lifestyle-een-verbeterde-schoenveter.html
Foto’s:
Pinterest

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *