Creatief met waxinelichtjes

40 Easy Things To Do With Mason JarsJakkes het lijkt wel herfst! Takken en bladeren worden van de bomen gerukt door de harde wind. Rovers creatief! heeft een aantal leuke ideetjes gevonden, zodat het weer lekker licht en gezellig wordt in huis. Je creaties kun je natuurlijk ook gebruiken voor een warme zomeravond. Creatief aan de slag met….waxinelichtjes.

Het oer waxinelichtje

Werd ontdekt door de Engelsman Morris Fowler. Hij goot een mengsel van wax en paraffine bij elkaar in een klein bakje en ontdekte dat het een stabiel en veilig vlammetje opleverde. Het zou niet een Hollander zijn die er met het patent vandoor ging. De Nederlandse schoonvader Ericus Gerhardus Verkade kocht het patent van zijn schoonzoon Fowler. Verkade begon in 1898 met de productie van het theelichtje.

De koekjes fabrikant Verkade

Gek eigenlijk, want Verkade is toch eigenlijk het meest bekend vanwege zijn koekjes. Het bedrijf had toch een heuse waxinefabriek. Uiteindelijk heeft Verkade ruim negentig jaar waxinelichtjes geproduceerd en verkocht. In 1991 werd de waxinefabriek door Verkade verkocht aan welbekende kaarsenmaker Bolsius.

vintage jello molds

lace candle holders.

Bolsius verkoopt miljarden

Wist je dat Bolsius miljarden waxinelichtjes per jaar wereldwijd verkoopt? Niet alleen de saaie witte. Nee joh, in verschillende kleuren, maten en geuren zijn ze te koop. Van fris dennengroen tot een zwoele, zoete rozengeur en dat niet alleen in de saaie metalen bakjes meer.

Hele dure geurkaarsen

Dat mensen soms veel geld voor iets uitgeven, dat hoor je wel vaker, maar om nu 460 euro voor een geurkaars uit te geven? Oké, dan heb je wel wat. Skins Cosmetics verkoopt geurkaarsen waarvan het waxrecept is gemaakt onder de productietak van de historische Franse kaarsenmaker Maison de Cire Trudon. Deze 100% plantaardig geurkaars met zuivere katoenen lont is biologisch afbreekbaar, allergeen en bevat geen pesticiden. Kijk dat is nou eens fijn voor zoveel geld? Detail: de kaars brandt wel 50-60 uur. Reken maar uit: een geurkaars van Bolsius kost (in de aanbieding) 1,99 euro en gaat 23 uur mee. Zie ik het verschil of…moet ik dat juist ruiken?

Clever DIYs Made From Items You Didn't Even Know You Could Recycle. I can't help but love this.Het boterkaarsje..huh?Mason jar hanging lantern by kateblais on Etsy, $8.00 ... I could do my own and mercury glass the jar and add a flameless candle

Die hebben ze weer in Tibet. Gebruikten wij ons waxinelichtje oorspronkelijk om de thee mee warm te houden. Gebruikten de boeddhistische Monniken ze om ‘verlichting’ te vinden. Het Boterkaarsje werd vroeger van geklaarde jakboter gemaakt. Tegenwoordig gebruikt men plantaardige olie. Het kaarsje wordt meestal alleen nog gebruikt voor meditatie en gebed. In de kloosters gebruikt men steeds vaker ‘normale’ lampen, omdat menig klooster (vroeger) in vlammen is opgegaan.

What a super, easy idea. (Especially for a bridal shower, wedding, book club, etc.) You can customize with certain books, poems, etc. media-cache5.pint... cswray party inspiration

 

Meer lezen: o.a geldenrecht.nl/artikel/2014-11-11/waarom-kost-het-ene-waxinelichtje
Foto’s: buzzfeed.com, horedit.com, iheartnaptime.net, etsy.com

2 gedachten over “Creatief met waxinelichtjes

 • 14 september 2015 om 13:39
  Permalink

  Ik brand ze al jaren elke avond ook in de zomer binnen en buiten gewoon gezellig

  Beantwoorden
  • 14 september 2015 om 15:12
   Permalink

   Gezellig vind je niet Marijke? Het geeft gewoon extra sfeer en het is lekker knus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *