Waxinelichtje van Verkade

File:Tealight-Candles-Lit 33449-480x360 (4816852527).jpg

De koekjes van Verkade die kennen we natuurlijk wel, maar wist je dat zij vanaf 1898 al begonnen met het maken van theelichtjes?

Het oer waxinelichtje

Werd ontdekt door de Engelsman Morris Fowler. Hij goot een mengsel van wax en paraffine bij elkaar in een klein bakje en ontdekte dat het een stabiel en veilig vlammetje opleverde. Het zou niet een Hollander zijn die er met het patent vandoor ging. De Nederlandse schoonvader Ericus Gerhardus Verkade kocht het patent van zijn schoonzoon Fowler. Verkade begon in 1898 met de productie van het theelichtje.

De koekjes fabrikant Verkade

Gek eigenlijk, want Verkade is toch eigenlijk het meest bekend vanwege zijn koekjes. Het bedrijf had toch een heuse waxinefabriek. Uiteindelijk heeft Verkade ruim negentig jaar waxinelichtjes geproduceerd en verkocht. In 1991 werd de waxinefabriek door Verkade verkocht aan welbekende kaarsenmaker Bolsius.

Bolsius verkoopt miljarden

Wist je dat Bolsius miljarden waxinelichtjes per jaar wereldwijd verkoopt? Niet alleen de saaie witte. Nee joh, in verschillende kleuren, maten en geuren zijn ze te koop. Van fris dennengroen tot een zwoele, zoete rozengeur en dat niet alleen in de saaie metalen bakjes meer.

Hele dure geurkaarsen

Dat mensen soms veel geld voor iets uitgeven, dat hoor je wel vaker, maar om nu 460 euro voor een geurkaars uit te geven? Oké, dan heb je wel wat. Skins Cosmetics verkoopt geurkaarsen waarvan het waxrecept is gemaakt onder de productietak van de historische Franse kaarsenmaker Maison de Cire Trudon. Deze 100% plantaardig geurkaars met zuivere katoenen lont is biologisch afbreekbaar, allergeen en bevat geen pesticiden. Kijk dat is nou eens fijn voor zoveel geld? Detail: de kaars brandt wel 50-60 uur. Reken maar uit: een geurkaars van Bolsius kost (in de aanbieding) 1,99 euro en gaat 23 uur mee. Zie ik het verschil of…moet ik dat juist ruiken?

Het boterkaarsje..huh?

Die hebben ze weer in Tibet. Gebruikten wij ons waxinelichtje oorspronkelijk om de thee mee warm te houden. Gebruikten de boeddhistische Monniken ze om ‘verlichting’ te vinden. Het Boterkaarsje werd vroeger van geklaarde jakboter gemaakt. Tegenwoordig gebruikt men plantaardige olie. Het kaarsje wordt meestal alleen nog gebruikt voor meditatie en gebed. In de kloosters gebruikt men steeds vaker ‘normale’ lampen, omdat menig klooster (vroeger) in vlammen is opgegaan.

 

Foto:

Wikimedia Commons

2 Comments

  • Ik brand ze al jaren elke avond ook in de zomer binnen en buiten gewoon gezellig

    • Gezellig vind je niet Marijke? Het geeft gewoon extra sfeer en het is lekker knus.

Laat een reactie achter