De nozems

Door de nieuwe muziekstijl rock-‘n-roll ging onze jeugd compleet ‘los’. Er ontstonden groepen die zich tegen het gezag én tegen elkaar keerden: de Nozems

Bill Haley and His Comets

Enge verhalen vlogen in 1956 de oceaan over. Amerikaanse jongeren gingen compleet ‘los’ door een een nieuwe muziekstijl: rock-‘n-roll. Iets wat onze Nederlandse jeugd natuurlijk nooit zou doen! Maar zodra ook hier het swingende ‘Rock around the clock’ van Bill Haley and His Comets door de luidsprekers schalde, leek het wel of ieder vezeltje in de jonge adolescente lijven op hol sloeg. Er was opeens geen land meer te bezeilen met de jongeren die normaal altijd zo braaf op zondag mee naar de kerk gingen en daarna gezellig spelletjes speelden.

Gelijknamige film

Berichten uit de VS dat de gelijknamige film ‘Rock around the clock’ de tieners nog meer had opgezweept, deed menig Nederlandse burgervader én politiecommissaris over het vraagstuk buigen: moest deze hier überhaupt wel vertoond worden? Onze jeugd hoorde die verhalen natuurlijk ook en keek reikhalzend uit naar die vast wel héél bijzondere film. In sommige steden werd-ie vertoond, maar mét politieagenten in de zaal.

Scanderende jeugd

Apeldoorn en Leeuwarden verboden het. Het was te ‘ophitsend’. Dat leverde woedende jongeren op die de politie met groente en fruit bekogelden en “Wij willen rock-‘n-roll” riepen. De jeugd voelde zich ‘klein gehouden’. Er ontstonden groepen die zich tegen het gezag en tegen elkaar keerden. Amsterdam had de ‘Pleiners’ versus de ‘Dijkers’; Leeuwarden de ‘Zwarte Panters’ versus de ‘Dingly Boys’. Deze ‘nozems’ (Nederlands Onderdaan Zonder Enige Manieren) hielden van knokken en reden rond op een Zündapp of Puch, met de haren in een vetkuif, zoals hun idolen Marlon Brando en James Dean. Op de rug van hun leren jack hadden ze de naam van hun ‘gang’ geschilderd.

Eindelijk gestopt 

Toen de heren ouder werden en rock-‘n-roll’ uit raakte, verdwenen langzaamaan de groepen. Alhoewel de Haagse ‘Kikkers’ en de ‘Bullen’ pas in 1997 het symbolische verdrag van ‘De Vrede van Den Haag’ ondertekenden.

 

Foto:
Nationaal Archief

 

 

Laat een reactie achter