Energiepeil 30C onder nul

Pin up girlJe hebt wel eens zo’n week, dat je eigenlijk gewoon blij bent dat-ie voorbij is. Zo’n week dat je duizend ballen in de lucht aan het houden bent, waardoor je energiepeil als een meteoriet naar beneden keldert. Dat je lijf, ondanks dat het buiten prachtig weer is, aanvoelt als een honderdjarig met symptomen van reumatische artritis in een regenbui. 

Hoe moet ik nu werken?

De hele week had ik gefungeerd als helpdesk en klankbord voor een vriendin die in een hele nare scheiding zit. Tuurlijk help je je vriendin, maar het kost een partij energie. Urenlange gesprekken aan de telefoon, maar ondertussen lichtelijke stress, want er moest ook gewerkt worden. Het internet die er ‘s avonds steeds uit knalde door een of andere idioot die een statement had willen maken, terwijl ik juist door mijn tijdelijke functie als helpdeskmedewerker mijn werk naar de avond had geschoven.

Tuinieren in je hoofd

Vrijdagochtend stroomde opnieuw de berichtjes van mijn vriendin binnen. Mijn energiepeil was tot ver onder het nulpunt gedaald en ik had nog geen letter op het papier gezet. Verdulleme! Doordat ik geen internet had, was ik begonnen aan het ebook ‘Tuinieren in je hoofd’ van Diana de Raaf. Meteen al in de eerste hoofdstukken herkende ik het probleem waar ik nu middenin zat. De dramadriehoek van Stephen Karpman. Ik was de afgelopen week vol in ‘de helper’ rol gesprongen. Vol energie had ik ‘het slachtoffer’ het ene advies na het andere gegeven, terwijl ik a: de ander misschien wel de kans had ontnomen om zelf na te denken en b: ik dat eigenlijk niet iedere dag zo lang en intensief had willen doen.

Ik ga mijn eigen onkruid wieden

Ondanks dat ik nog maar een paar hoofdstukken had gelezen, wist ik dat ik me meer moest focussen op het onderhouden van ‘mijn eigen tuintje’. De ander heeft zijn ‘eigen tuintje’ ingericht en moet echt leren om dat zelf te onderhouden. Natuurlijk mag er soms om advies gevraagd worden, maar het echte werk? Dat is voor de ‘professionele tuinman’ en niet voor de vriendelijke buurman, die ook maar op zijn gevoel met een snoeischaar staat te zwaaien (mijn vrije vertaling). Het resultaat? Ik durfde zonder schuldgevoel te whatsappen dat ik nu echt even aan het werk moest en dat ik haar op een ander tijdstip weer zou bellen……

 

 

Foto: Elvgren
Boek: http://www.tuiniereninjehoofd.nl

4 gedachten over “Energiepeil 30C onder nul

 • 1 september 2015 om 00:31
  Permalink

  Heel leuk geschreven! Chapeau!
  Valt niet mee altijd, dat Tuinieren in het hoofd, maar ‘t is de moeite waard. Heb vroeger heel wat water naar de zee gedragen.

  Beantwoorden
  • 1 september 2015 om 07:56
   Permalink

   Dank je wel Diana, ik hoop dat meer mensen je boek lezen en er net zoveel hulp en plezier aan hebben zoals ik.

 • 23 augustus 2015 om 11:19
  Permalink

  Als je energie opgebruikt is, dan moet het weer opgeladen worden. Daarna zorgvuldig mee omspringen en gebruiken zo nodig! Lijkt me een goede raadgever dat e-book. Hopelijk toont je vriendin ook begrip voor jou 🙂

  Beantwoorden
  • 23 augustus 2015 om 13:10
   Permalink

   Inderdaad Jannie met mij zijn er duizenden mensen die precies hetzelfde doen. Leren ‘nee’ zeggen en dat ook nog eens zonder schuldgevoel is voor veel mensen lastig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *