Glamour en stevige ruzies 40 jaar Dynasty

=

Nederland was in de jaren tachtig volledig in de ban van ‘Dynasty’, een Amerikaanse serie over de steenrijke oliefamilie Carrington en duellerende familie Colby.

Door Alexis kijkcijfercanon

Het eerste seizoen in 1981 had geen hoge kijkcijfers, maar door de komst van de sluwe zwartharige Alexis Colby (Joan Collins) veranderde de reeks in een kijkcijfercanon. De kijkers werden in de 217 afleveringen ondergedompeld in een wereld van luxe, prachtige landhuizen en glamoureuze dames met getoupeerde kapsels, glanzende avondjurken en peperdure sieraden. Hoewel de serie in Nederland ongekend populair was, wilde Veronica na het vijfde seizoen stoppen. Maar na het uitzenden van de laatste aflevering werd de omroep bestookt met brieven en telefoontjes van honderden boze fans, waardoor het uitzenden van de vervolgseizoenen werd hervat.

Patriarch Blake Carrington

De fans konden geen genoeg krijgen van de perikelen rondom hoofdpersonage Blake Carrington (John Forsythe). Hij was getrouwd met zijn voormalige secretaresse Krystle Jennings (Linda Evans). Samen met zijn ex-vrouw Alexis had hij vier kinderen: manzieke dochter Fallon, biseksuele zoon Steven (met wie Blake nogal wat moeite had) en jongste dochter Amanda. Later in de reeks verscheen Adam, de verloren zoon van Blake en Alexis, die destijds als kind ontvoerd was. Samen met Krystle kreeg hij nog een dochter: Krystina.

Nogal schimmig verleden

In negen seizoenen zagen de kijkers hoe de Carringtons en Colbys te maken kregen met hartaanvallen, psychische aandoeningen, ongelukken, moordaanslagen en zakelijke rivaliteit. Maar ook liefdesperikelen waarbij talloze huwelijken werden afgesloten en weer werden beëindigd door de komst van rivaliserende exen. De afleveringen waren doordrenkt met heftige ruzies, met name tussen Alexis en Krystle. Het gevecht tussen die twee bij de fontein is legendarisch geworden. In 1989 kwam er een einde aan de serie, waarbij in het laatste seizoen aan het licht kwam dat de vader van Blake zijn rijkdom had vergaard door een nogal schimmig naziverleden. Tegenwoordig kan de Dynastieliefhebber zijn hart op halen op Netflix, waar een reboot van de hele serie te zien is.

 

Foto
Commons Wikimedia

 

 

Geef een reactie