Wordt u al geholpen? Aanstekelijke Britse humor

De hilarische serie ‘Are you being served?’ was doorspekt met dubbelzinnigheden, humor, misverstanden en seksuele toespelingen. De komische serie stond in Nederland en België bekend als ‘Wordt u al geholpen?’

Are you free?

De megapopulaire BBC-productie werd door velen gezien als de grappigste televisieserie uit de jaren zeventig en tachtig. De 69 afleveringen uit de tien seizoenen zijn geschreven door Jeremy Lloyd en David Croft. De serie was eigenlijk bedoeld als een parodie op de Britse klassenmaatschappij. In het fictieve warenhuis Grace Brothers voerden de rangen en standen de boventoon op de afdeling dames- en herenkleding. Zo spraken de personages elkaar vrijwel altijd aan met Mr, Mrs of Miss. Een veelgehoorde zin was: “Are you free, Mr Humphries?” Die keek dan eerst om zich heen of dit daadwerkelijk het geval was, waarna hij antwoorde met: “Yes, I’m freeeeee”.

De personages

Mrs Slocombe (Mollie Sugden) was hoofd van de damesafdeling. Ze wisselde regelmatig van haarkleur en sprak over “mijn poesje”, waarmee ze haar kat Tiddles bedoelde. Haar assistente was de aantrekkelijke, met cockney-accent sprekende Miss Brahms (Wendy Richards). De herenafdeling werd gerund door Mr Grainger (Arthur Brough), die altijd een meetlint over zijn schouders droeg. Mr Humphries (John Inman) stond garant voor hilarische dubbelzinnigheden die veelal gebaseerd waren op zijn impliciete homoseksualiteit. Rokkenjager Mr Lucas (Trevor Bannister) was de ‘junior’ van de afdeling. De hooghartige ‘Captain’ Peacock (Frank Thornton) was de floormanager. Ondanks zijn snobisme had hij een hart van goud als het zijn personeelsleden betrof. Zijn baas Mr Rumbold (Nicolas Smith) had flaporen en was niet zo snugger. ‘Young’ Mr Grace (Harold Bennet) was de rijke doch gierige winkeleigenaar en had altijd een knappe secretaresse in zijn kantoor. Zijn oudere broer was ‘Old’ Mr Grace (Kenneth Waller). In 1977 werd een film op basis van de serie gemaakt. De film ‘Are you being served? The movie’, waarin het personeel naar Costa Plonka gaat, is nu op Netflix te zien.

 

Foto:r
Wikipedia

1 Comment

Geef een reactie