De Wrekers een populaire televisieserie

‘De Wrekers’ was een mega populaire televisieserie waarin John Steed samen met Mrs. Emma Peel en diens opvolgster Tara King heel wat afvochten met de slechteriken.

The Avengers

Veel mensen hebben heerlijke herinneringen aan de 161 afleveringen tellende Engelse serie ‘The Avengers’ (1961-1969), die vanaf 1966 als ‘De Wrekers’ door de KRO werd uitgezonden. De populaire serie ‘De Wrekers’ dankte haar naam aan de allereerste aflevering ‘Hot snow’ uit 1961. Daarin namen de personages van dr. David Keel (Ian Hendry) en geheim agent John Steed (Patrick Macnee), met zijn karakteristieke bolhoed en paraplu, wraak op de moordenaars van Keels verloofde. Keel werd in 1962 vervangen door de in zwart leer geklede Cathy Gale (Honor Blackman). Zij kon bijzonder goed vechten en werd door Steed altijd als zijn gelijke behandeld, iets wat de vrouwelijke emancipatiebeweging toentertijd luid toejuichte.

Steevast te laat!

In 1965 verscheen de kalme Mrs. Emma Peel (Diana Rigg) in de serie. Ondanks Steeds uitspraak “Mrs. Peel, we’re needed”, kwam het tweetal steevast te laat om de levens van hun informanten te redden. Beheerst stortte het duo zich in heel wat gevechten. De immer in een catsuit gehesen Emma won steevast van de slechteriken.

Niks meer aan

De eerste zwart-wit series werden in veertig landen uitgezonden en trokken 30 miljoen kijkers. Door een Amerikaanse investering van 4,5 miljoen dollar verscheen de serie in 1967 voor het eerst in kleur. Diana Rigg stopte in 1968 vanwege een salarisconflict. Haar personage Emma Peel nam met een eerste en enige kus in de serie afscheid van John Steed. Haar opvolgster werd de veel onderdaniger agente Tara King (Linda Thorson). De fans vonden er zonder de charismatische Emma Peel niks meer aan, waardoor de kijkcijfers drastisch daalden. Hoewel het de meest uitgezonden tv-serie ter wereld was, stopte deze in 1969.

Nieuwe poging

In 1976 probeerde men het opnieuw met ‘The New Avengers’. Steed (Patrick Macnee) kreeg twee nieuwe partners: Gareth Hunt (Mike Gambit) en Purdey (Joanna Lumley). Ook werd zijn baas Mother geïntroduceerd. Wederom ontbrak de magie van Emma Peel en bleef het slechts bij twee seizoenen.

 

Foto
Commons Wikimedia

2 Comments

  • Met alle respect:Diana Rigg is NIET uit de serie gegaan vanwege een salaris conflict [ al is dat er wel geweest ] maar omdat ze terug wilde naar het toneel….

  • Ik keek er graag naar, en ken alleen de afleveringen met Emma Peel. Geweldig vond ik het!
    Bedankt om deze mooie herinnering hier naar voren te halen.

Geef een reactie