Seksuele voorlichting vroeger, nou mooi niet! Luisterverhaal

Kinderen kwamen vroeger uit de kool en over seks tijdens het huwelijk daarover sprak men gewoon niet. Het maandverband moest toen nog uitgewassen worden en werd stiekem ergens uit het zicht te drogen gehangen. Menig jonge vrouw is zich vast een hoedje geschrokken tijdens de huwelijksnacht. De gezinnen waren vroeger, vaak om economische redenen groot. Werd er na een tijdje geen kindje meer geboren, dan kwam de pastoor even langs met de vraag wanneer er weer een volgende kwam.

Werd je als jonge deerne per ongeluk zwanger, dan waren de rapen pas echt gaar! Natuurlijk lag het niet aan de jongen, want een ‘nette’ jongen’ die deed natuurlijk zoiets niet. Abortus plegen dat was nogal een ding. Er waren speciale huizen waar je als meisje terecht kon, waarna je baby ter adoptie werd aangeboden.

Met een beetje mazzel vertelde een moeder vroeger aan haar dochter wat haar allemaal te wachten stond, maar veelal was dat niet aan de orde. Tegenwoordig krijgen kinderen al op jonge leeftijd les op school en vertellen ouders, met of zonder een speciaal daarvoor gemaakt boekje, over de bloemetjes en de bijtjes.

Veel luisterplezier!

 

 

Geef een reactie