Vrouw in een broek dat was een strijd!

Een vrouw in een broek, daar is echt een eeuwenlange strijd aan vooraf gegaan. Een broek dragen was door de eeuwen heen namelijk echt een ‘mannending’.

Kelten en hun broek

De oorsprong van de broek vinden we terug in ca. 90-30 voor Chr., waar de Kelten een ‘braccae’ (een strakke broek) droegen. Aangezien men in Rome de Kelten verschrikkelijke barbaren vond, werd het de Romeinse man verboden om deze broek te dragen. Maar de Romeinen buiten Rome, die vonden de braccae eigenlijk best comfortabel en droegen deze stiekem toch! Daardoor was het na de val van het Romeinse Rijk (476) eigenlijk ‘heel gewoon’ dat een man een broek droeg.

Vrouw had toestemming nodig!

Maar voor de vrouwen was het eeuwenlang zelfs bij wet verboden om een broek te dragen! Deden ze dat toch, dan gingen ze zonder enig pardon het gevang in. Pas tegen het einde van de negentiende eeuw versoepelde de wetgeving en mocht de vrouw alleen als ze ging fietsen of paardrijden (enkel alleen mét toestemming van het stadsbestuur) een broek dragen.

Trendsetter Marlene Dietrich

Maar dan! Op 6 december 1930, wanneer Marlene Dietrich verschijnt in de filmklassieker ‘Morocco’, is de wereld in shock. Haar benen waren gehuld in…een broek! Vanaf dat moment verschenen beroemdheden zoals Katharina Hepburn en Coco Chanel in het openbaar in een broek.

Einde broekverbod!

In Nederland hebben ‘De Dolle Mina’s’ in 1969 heel wat stof doen opwaaien, door tijdens hun ‘strijd voor gelijkheid voor een vrouw’ een broek te dragen. De jaren daarna werd het gelukkig steeds normaler dat vrouwen een broek droegen. Gek genoeg hebben de Parijse dames het langst moeten wachten op officiële toestemming voor het dragen van een broek. Pas in 2012 kreeg toenmalig president Nicolas Sarkozy het Parijse stadsbestuur zover om het decreet uit 1799 ongedaan te maken, zodat ook daar eindelijk een einde kwam aan het ‘officiële’ broekverbod.

 

Foto
Nationaal Archief

 

 

1 Comment

Laat een reactie achter