Kay Starr: It’s a good day (1952)

Kay Starr (1922-2016): een zeer succesvolle Amerikaanse pop- en jazzzangeres, die haar grootste successen boekte in de jaren 50. Haar eerste top tien hit was de cover van Russ Morgan’s “So Tired” (1949). Kay is het meest bekend geworden met haar twee gouden platen “Wheel Of Fortune” (1952) en “The Rock And Roll Waltz” (1954). 

Kay Starr

Geboren als Katherine Laverne Starks (21 juli 1922). In haar aderen stroom Iroquois Indianen bloed (van haar vader Harry) en Iers bloed (van haar moeder Annie). Tot haar derde woonde ze in Dougherly, Oklahoma, daarna verhuisde ze naar Dallas. Haar eerste optredens waren tijdens het voeren van de kippen in de achtertuin. Haar ouders vonden deze optredens wel amusant. Kay dankt haar carriere aan haar ’tante Nora’, die het talent in haar nichtje herkende. Zij haalde Harry en Annie over om Kay mee te laten doen aan een talentenshow bij het plaatselijke radiostation WWR-Dallas. Kay won keer op keer. Het was dit radiostation die Kay drie avonden per week, tegen een betaling van drie dollar per avond, liet zingen. Helaas was dit van korte duur, want het gezin verhuisde naar Memphis.

Katherine Starks veranderde haar naam

In Memphis kreeg Kate haar eigen show bij WREC Memphis. Niet veel later ging ze zingen in het populaire “Saterday Night Jamboree”, waar luisteraars verzoeknummers mochten aanvragen. Veelal werd er gevraagd of ‘The Kid’ (Katherine) het nummer mocht zingen. Katherine besloot toen haar naam te veranderen in ‘Kay Starr’.

De carrière van Kay

Kay (15 jaar) werd op dit radiostation gehoord door de manager van Joe Venuti, die naarstig op zoek was naar een zangeres voor zijn band. Een onderhandeling met haar ouders volgde en Kay, die nog op school zat, zong vanaf dit jaar (1973) twee zomers lang in Joe’s Band. Kay’s moeder ‘Annie’ kreeg een spoedcursus ‘manager en kledingadviseuse’ om haar dochter bij te staan en reisde overal mee, omdat Kay nog wel erg jong was. Na het behalen van haar schooldiploma zong Kay fulltime in de band van Joe Venuti. De band moest stoppen vanwege de Tweede Wereldoorlog. Kay zong van 1941 tot 1945 in verschillende orkesten. Ze was razend populair bij de Amerikaanse soldaten en verzorgde veel optredens voor de manschappen. Het was in 1945 dat een fikste longontsteking Kay deed instorten op het podium. Ze kreeg twee keuzes. Of opereren met het risico dat haar stem zou vervormen of zes maanden lang niet praten. Ze koos voor het laatste. Haar longontsteking had er voor gezorgd dat haar stem heser en dieper was geworden. Dit is haar handelsmerk geworden.

Kay Starr werd echt een ‘Star’

Ze scoorde haar eerste ’top tien hit’ met de cover van Russ Morgan’s “So Tired”(1949). In 1950 werd ze op slag verliefd het nummer van Pee Wee King’s “Bonaparte’s Retreat”. Er werd op deze simpele melodie een tekst geschreven waarop Capitol Records de singel, gezongen door Kay, uitbracht. Het werd een bijna ‘miljoenen hit’. Het nummer “Wheel Of Fortune” (1952) leverde Kay een ‘Gold Record’ op. Ze scoorde, de jaren die volgden, tientallen ’top 40′ successen. Een wisseling van platenmaatschappij zorgde er voor dat Kay Starr wederom een ‘Gold Record’ scoorde met het nummer ‘The Rock And Roll Walz” (1954). Het nummer stond tien weken lang op nummer één.

Weetjes over Kay Starr

Door de toenemende populariteit van de Rock en Roll in de jaren 60 nam Kay’s populariteit af. In de late 80s zong ze in de Revue ‘3Girls’ en in 1993 toerde ze door de UK. Haar eerste ‘live’ album werd in 1997 opgenomen. Een aantal songs van haar zijn gebruikt in tv-spotjes. Kay is zeven keer getrouwd geweest en heeft een dochter ‘Kathy’ uit haar huwelijk met Roy Davies.

 

 

 

Foto:
Wikimedia Commons

Laat een reactie achter