Bell was niet de uitvinder van de telefoon!

Jarenlang dacht men dat Alexander Graham Bell dé uitvinder van de telefoon was. Maar was dat wel zo? Was Bell dan een ordinaire oplichter?

Wie heeft de telefoon gepatenteerd?

Op 14 februari 1876 diende Bell zijn patentaanvraag voor zijn ‘telefoon’ in. Gek genoeg kwam er nauwelijks een gesproken woord uit Bell’s uitvinding. Toch werd het patent aan hem toegekend. Bell, die weken later nog steeds aan het knutselen was aan deze uitvinding, liet per ongeluk een flesje zuur omvallen. Hij sprak toen de historische woorden tegen zijn assistent die elders in het huis was: “Mr. Watson, come here. I want to see you”. Watson kwam direct!

Ruziënde telefoonuitvinders 

Maar op dezelfde dag dat Bell zijn patent aanvroeg (voor zijn nauwelijks werkende telefoon), deed ook Elisha Gray een aanvraag voor een patent op zijn telefoon. Gray had blijkbaar niet voldoende geld op zak en zou later die dag het geld komen betalen bij het Patent Office. Maar wat een drama voor hem! Doordat hij later die dag terug moest komen, kreeg Bell het patent op de telefoon. De onthutste Gray liet dit slechte nieuws eerst even bezinken, maar toen hij er achter kwam hoe belangrijk zijn uitvinding wel niet was, spande hij een rechtszaak aan tegen Bell. Een jarenlange strijd met rechtszaken volgde.

Wil de echte telefoon-uitvinder opstaan?

Antonio Meucci is de enige echte rechtmatige uitvinder van de telefoon! Meucci, een arme Italiaanse immigrant, kreeg het geld voor zijn patentaanvraag maar niet bij elkaar gesprokkeld (toen 250 dollar). Hoe hard hij ook spaarde het lukte hem niet, zodat zijn aanvraag na drie jaar verliep. Maar Meucci gaf het niet op en bleef het proberen. Hij stuurde een model en een technische beschrijving naar de firma Western Union. Daar hadden ze ‘geen tijd’ voor hem. Twee jaar later (in 1874) vroeg Meucci de firma of ze zijn model en de beschrijving terug wilden sturen. Hij kreeg als antwoord dat het ‘zoek geraakt’ was….werkelijk?

Meucci’s beschrijvingen zoekgeraakt!

Zo raar? Zowel bij het Patent Office als bij Western Union waren Meucci’s beschrijvingen van zijn uitvindingen ‘zoek geraakt’. Later zou blijken dat Bell niet helemaal eerlijk aan deze werkbeschrijving was gekomen. Meucci spande tot aan zijn dood (1889) processen aan tegen Bell, maar verloor deze steeds.

Oplichter Bell

De Amerikaanse overheid wist al jaren dat Bell de boel had opgelicht, maar deed helemaal niets! Pas op 11 juni 2002 kreeg Meucci per wet gelijk en werd hij postuum geëerd voor zijn werk aan de telefoon. Arme Meucci, want het bedrijf Bell Telephone Comany werd één van ‘s werelds grootste bedrijven.

 

Foto
Commons Wikimedia

 

 

5 Comments

  • Ja zo waren er wel meer die de naam maar niet de daad hadden. Ook Marconi was zo iemand. en de uitvinder van de wisselstroom etc.
    Ik heb een jaar bij het Nederlandse Octrooi Bureau gewerkt en wat je daar soms voor vreemde “uitvindingen” aan trof.

  • Je hebt het, zoals altijd, weer heel leuk voor elkaar.

    Groetjes

    Riny

    • Dank je wel weer Riny, ik doe mijn best om steeds weer met een nieuwe, informatieve blog te komen.

Geef een reactie