Populaire jeugdquiz Ren je Rot

De immens populaire jeugdquiz ‘Ren je rot’ werd van 1973 tot 1983 uitgezonden door de Tros. Hij werd gepresenteerd door de altijd olijke Martin Brozius (1941-2009).

Strik werd handelsmerk

In de beginjaren droeg hij altijd een rood pak met een grote strik met hartjes. Later droeg hij andere pakken, maar altijd met een grote strik om de hals, wat uiteindelijk zijn handelsmerk is geworden. Het programma begon met het voorstellen van de presentator, de twee scholen die het tegen elkaar moesten opnemen en de kandidaten. Brozius stelde vervolgens een aantal meerkeuzevragen, waarna hij telkens de legendarische woorden: ‘Rrrèhènnn jeeeheee róóót’ riep. De kandidaatjes moesten dan zo snel mogelijk naar een vak rennen met daar op het getal 1, 2 of 3. Had de kandidaat het antwoord goed door op het juist vak te gaan staan, dan mocht hij of zij een bal uit de ‘ballenbol’ pakken. De school met de meeste ballen had gewonnen en ging met fantastische prijzen naar huis.

Bekende gasten

Als help(st)er werd altijd een bekende Nederlander zoals Ria Valk of politicus Ed Nijpels uitgenodigd, die onder meer de tussen- en eindstand doorgaven. Naast optredens van populaire artiesten waren er vaste gasten als ruimtevaartdeskundige Piet Smolders en kunstkenner Pierre Janssen. Het werd echt muisstil in de studio als Hanneke Louwman van Diergaarde Wassenaar iets vertelde over een gevaarlijk (roof)dier en dat zelfs had meegenomen. Maar ook: “Hier is de man, die alles kan… Hans Kazàn!” Hij liet altijd een nieuwe simpele goocheltruc zien die de kinderen thuis konden uitproberen.

Verrassingsvraag

In latere seizoenen stelde Brozius aan de kijkers de ‘verrassingsvraag’. De juiste antwoorden die werden ingezonden konden rekenen op een prachtige prijs, zoals een compleet sporttenue. Na 123 afleveringen kwam er een eind aan dit geweldige jeugdprogramma. Niet helemaal definitief, want Brozius heeft de quiz nog jarenlang gepresenteerd bij bedrijven en zelfs in bejaardentehuizen.

 

Foto:
Nationaal Archief

 

 

Laat een reactie achter