Fred Astaire een dansvirtuoos

Fred danste in meer dan 45 films. Verzekerde zijn benen voor een toen astronomisch hoog bedrag en trouwde op zijn 81ste met een 35-jarige paardenjockey.

Showbusinessnaam

De Amerikaan Frederik Austerlitz (Fred Astaire, 1899-1987) was charmant en humoristisch, en wordt gezien als de grootste ballroomdanser aller tijden. Fred begon zijn zang- en danscarrière op vierjarige leeftijd, samen met zijn drie jaar oudere zus Adele. Het duo kreeg Astaire als showbusinessnaam, vernoemd naar oom L’Astaire. Nadat hun vader zijn baan had verloren, moesten de kinderen in New York de kost gaan verdienen.

Fred ging solo

Succesvolle en minder succesvolle showbusinessjaren gingen voorbij, totdat zus Adele in 1932 trouwde. Fred moest het na bijna drie decennia helemaal alleen gaan doen. Hij maakte furore met een kleine rol in de muziekfilm ‘Dancing lady’ (1933), waarna zijn carrière vrijwel was bezegeld. Hij werd aan actrice en danseres Ginger Rogers (1911-1995) gekoppeld. Dat bleek een gouden zet! Het stel danste in maar liefst tien succesvolle films de sterren van de hemel, zoals in ‘The gay divorcee’ (1934) en ‘Top hat’ (1935).

Eigen choreografie

Hoewel het dansen er op het witte doek heel gemakkelijk uitzag, oefende Fred wekenlang de vaak ingewikkelde tap- of sierlijke ballroomscènes. Deze choreografeerde hij overigens altijd zelf. Tijdens het dansen kromde hij altijd zijn middelste twee vingers, omdat hij zijn handen anders veel te groot vond. Zijn benen waren verzekerd voor het toen astronomische bedrag van één miljoen dollar.

Altijd actief

Dankzij zijn prachtige dansrollen in meer dan 45 films werd stijldansen razend populair. Halverwege de jaren veertig spoten nieuwe dansscholen uit de grond. In 1978 stopte hij met dansen omdat de dansfilms van stijl veranderden, zoals ‘Saturday night fever’ en ‘Grease’. Tot op hoge leeftijd was hij nog zeer actief in de televisiewereld.

Privéleven

Zijn eerste vrouw Phyllis Potter overleed op 46-jarige leeftijd. Met haar kreeg Fred twee kinderen. Op zijn 81ste trouwde hij met de knappe paardenjockey Robyn Smith, met wie hij tot aan zijn dood samen bleef. De legendarische dansvirtuoos overleed in 1987 aan de gevolgen van een longontsteking.

 

Foto: Commons wikimedia

Geef een reactie