Grondlegger oudejaarsconference Wim Kan

Tegenwoordig misschien wat vergeten: Willem Cornelis Kan (1911-1983). Een fenomenale cabaretier en de grondlegger van de traditionele oudejaarsconference.

Scheveningse jongen

Opgegroeid in een politiek geëngageerd Schevenings gezin was Kim Kan al op jeugdige leeftijd bezig met het imiteren van anderen. Na het gymnasium vertrok hij naar de toneelschool, waar hij vanwege een conflict vanaf werd gestuurd. Hij ontmoette de twee koppen kleinere en tien jaar oudere revuester Corry Vonk (1901-1988), met wie hij in 1933 in het huwelijk trad.

Lang verblijf in Nederlands-Indië

Samen richtten ze het ABC-cabaret op, dat de kweekschool werd voor veel aanstormend talent. Het stel vertrok in 1939 met hun cabaret voor een ‘100 dagen uit en thuis’ tournee naar Nederlands-Indië. Door de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog konden ze echter niet meer naar huis. Toen Japan de koloniën inviel, verdwenen Wim en Corry afzonderlijk van elkaar in een Japans concentratiekamp. Kan werd tewerkgesteld bij de Birmaspoorweg, waar hij hoopgevende shows gaf voor de manschappen. Terug in Nederland leidde het stel een teruggetrokken leven. Hoe succesvol een voorstelling in de jaren die volgden ook was, ze gingen na de show altijd direct naar huis.

Eerste politieke grappen

Kan wilde in 1954 een oudejaarsconference geven. De van tevoren opgenomen show werd een succes, mede doordat hij politiek getinte grappen maakte, wat toen geheel niet gebruikelijk was. Met zijn latere imitaties van Joseph Luns, Dries van Agt en Joop den Uyl speelde hij de zalen plat. In 1973 kreeg hij zijn eerste show op tv, ‘Zuinig over de drempel’, die alle kijkcijferrecords brak. Het programma kreeg een 8,8 als waarderingscijfer, een nog ongebroken record.

Elf oudejaarsconferences

Wim Kan verzorgde maar liefst elf maal de oudejaarsconference op radio en televisie, steevast uitgezonden door de VARA. Hij omschreef de conference eens als ‘een goed diner. Je staat er tien uur voor in de keuken en het is in vijf minuten allemaal op’.

 

Foto:
Wikipedia

1 Comment

  • Daar werd oudjaarsavond naar gekeken, tenminste bij ons thuis wel.
    Echt een schitterende caberetier, draai af en toe nog weleens wat van hem.

Geef een reactie