Gymmen voor de radio met Ab Goubitz

“Goedemorgen luisteraars, staat u allen klaar?” In alle vroegte stond werkelijk jong en oud klaar voor de radio om lekker te gaan bewegen met AB Goubitz.

Nederland bewoog al 

In de jaren dertig werden Nederlanders al fit gehouden door het radioprogramma ‘Oefent ge mee met de NCRV?’ gepresenteerd door G. Burgwal. Drie keer per week kon men thuis voor de radio rek- en strekoefeningen doen. Vanaf 1943 liet Dick van Rijn de luisteraars lekker zweten met zijn gymnastiekprogramma, dat toen werd uitgezonden door de Nederlandse Omroep (NO).

Daar was Albert (Ab) Goubitz

Maar toen, op 1 december 1945 was daar opeens gymleraar Albert (Ab) Goubitz met ‘Ochtendgymnastiek’ (AVRO). Dit programma werd echt razend populair! Letterlijk jong en oud stond klokslag 7.15 uur klaar om maar liefst vijftien minuten lang pittig te zwaaien met de armen, te buigen met de knieën en te strekken met de rug.

Zo begon de dag!

De eerste jaren werd het programma, onder pianobegeleiding van Arie Snoek en later door Jacques Schutte, ‘live’ door Ab gepresenteerd. Later werden de uitzendingen vooraf op band opgenomen, want de heren hadden daarnaast ook nog een ‘normale’ job. De begintune die door de radio schalde en Ab’s woorden: “Goedemorgen luisteraars, staat u allen klaar?”, betekende voor heel veel Nederlander het begin van een nieuwe dag.

Ab ging met pensioen

Na meer dan 9000 afleveringen, ging de ‘gym-goeroe’ in 1975 met pensioen. Zijn programma bleef echter onder begeleiding van Tanny van Rossum en met Rudy van Houten op de piano tot 1983 bestaan. Daarna moest Nederland flink aan de slag met oud-atlete Olga Commandeur, tijdens ‘NOS Sportief”, dat in 2001 definitief van de radio verdween

Gymmen voor de TV

Gelukkig was er al vervanging voor het radio-gymmen. Vanaf 2000 kon Nederland staand óf zittend met Olga Commandeur voor de televisie sporten met ‘Nederland in beweging’ (AVRO). In 2008 nam Omroep MAX het programma over. Olga en Duco Bauwens laten nog steeds iedere werkdag de kijkers flink bewegen. Heeft u zin gekregen om mee te doen? Het wordt uitgezonden op NPO 1.

 

6 Comments

  • Wat weer een top verhaal !!!!!! doe nu ook ff mee hi

  • Oh hemel, ik heb nog meegedaan. Dan ben je toch oud aan het worden zeg. De tijd ook van ‘chachacha, wat zullen we eten?’

    • Ab Goubitz heeft het ook 30 jaar uitgezonden, dus de kans is heel groot dat je hebt meegedaan Mies haha

  • Gut ja; die melodie en die stem. Leuk om dit weer even te horen, zo ook de pianoklanken!

    Er werd wel naar geluisterd; de handelingen bestonden uit boterhammen smeren, denk ik zo.

Laat een reactie achter