Commodore 64 pure nostalgie!

Ja, ook spelcomputers zijn nu al nostalgie, de oudjes dan, zoals de Super Nintendo en de Sega Mega Drive, en het meest nog de Commodore 64.

Klopt als een bus!

Jack Tramiel (1928-2012) maakte computergeschiedenis met zijn Commodore 64 (C64). Zijn slogan: ‘We need to build computers for the masses, not the classes’, klopte als een bus, want de C64 werd de meest verkochte ‘home computer’ aller tijden (ongeveer 22 miljoen).

Import ellende

Tramiel, een Poolse jood die Auschwitz overleefde, emigreerde naar Amerika, waar hij in 1947 een bedrijf begon in het repareren van schrijfmachines. Het importeren van onderdelen gaf echter zo’n heisa, dat hij een nieuw bedrijf begon: Commodore International.

Gillend succes

Tramiel plaatste in 1982 in New Yorkse kranten een advertentie voor een computer die slechts 599 dollar zou kosten. De levertijd was zes weken en de helft van het bedrag diende vooruit betaald te worden. Na drie weken stond er al drie miljoen dollar op zijn rekening!

Werkgeheugen

De Commodore 64 ontleende zijn naam aan het werkgeheugen van 64 kB RAM. Tegenwoordig heeft een beetje computer 8 GB ofwel 8.000.000 kB, 125.000 keer meer geheugen! De C64 was niets meer dan een log toetsenbord, waarbij het computergedeelte zich onder de toetsen bevond. Het televisietoestel moest dienst doen als monitor.

Duur?

De Nederlandse computerliefhebber kon vanaf 1983 voor ongeveer 600 gulden een Commodore 64 kopen, wat ongeveer even duur was als een goedkope televisie in die tijd.

Ultieme spelcomputer

Door zijn lage prijs werd de C64 voor miljoenen mensen de ultieme spelcomputer. Met een aparte ‘datasette’ en ‘joystick’ konden duizenden spelletjes gespeeld worden, zoals ‘Pirates!’, ‘Impossible mission’ en ‘The last ninja 2’. De spelletjes waren prijzig, waardoor in menig huishouden gespeeld werd met een gekraakte of gekopieerde versie.

Speletjesimago

In 1994 ging Commodore failliet vanwege zijn ‘spelletjesimago’. Tja, de consument kocht toch liever een ‘gewone’ pc.

 

Foto
Commons Wikimedia

 

1 Comment

  • Hiervoor ook nog de commodore Vic-20 gehad met maar 3Kb ram geheugen… heerlijke tijd, eerst bezuinigen op het tapedeck,maar na een paar avondjes iedere keer een spelletje intypen nen dan een kwartiertje ermee spelen,toch maar zo’n deck gekocht., later meteen speciale floppy drive van 5inch

Laat een reactie achter