In 1968, nu vijftig jaar geleden, won de ‘bebrilde Nootdorper’ of le professeur aux lunnetes’, als eerste Nederlander de Tour de France.
Eerste fiets
De op 19 mei 1940 geboren Janssen groeide op in een streng katholiek gezin met vijf jongens en een meisje. Op vijftienjarige leeftijd kocht hij voor 120 gulden van een leraar van de ambachtsschool zijn eerste racefiets. Daarmee trainde hij twee keer per week op de paardenrenbaan in Nootdorp. Hij werd lid van de Delftse wielervereniging De Mol, waar hij bijna alle koersen won.
Gefopt!
De ‘bleue’ Janssen kreeg in 1962 zijn eerste profcontract bij het Franse biermerk Pelforth aangeboden. Janssen, die geen woord Frans las of sprak, zag in het Franstalige contract het duizelingwekkende bedrag van 3.000 francs staan, waarna hij het ondertekende. Bij thuiskomst bleek het echter niet om Franse maar om Belgische francs te gaan, waardoor hij slechts 95,29 euro per maand verdiende. De 24-jarige allrounder werd in 1964 in Sallanches wereldkampioen en won in 1967 Parijs-Roubais. Als eerste Nederlander won hij in 1967 de Ronde van Spanje en in 1968 de Ronde van Frankrijk.
Beslissende tijdrit
Op de laatste dag van de Tour de France in 1968 begon Janssen aan zijn tijdrit op een speciale tijdritfiets. Hij gaf motorrijder Henri, die de weg voor hem moest openrijden tijdens de tijdrit, strenge instructies om precies 50 meter voor hem te blijven rijden. Slim, want door de achterlichten van de motor kon Janssen precies zien of er een lastige bocht aankwam en dat leverde hem enkele seconden winst op. Hij won de tijdrit, pakte daarmee de gele trui en werd de allereerste Nederlandse Tourwinnaar.
Fietsenfabriek Jan Janssen
Tijdens het rijden van de Ronde van Luxemburg in 1972 besloot hij om zijn carrière te beëindigen. Hij had toen in totaal 168 overwinningen als prof behaald. Hij startte in 1974 een fietsenfabriek met als merknaam Jan Janssen die hij in 1990 met een mooie winst verkocht. Janssen is nog elk jaar eregast tijden de Tour de France, hoewel de 78-jarige zelf het liefst gewoon ergens langs de kant van de weg de renners aanmoedigt.
Foto:
Nationaal Archief