Populaire duo Snip en Snap

Wat een eenmalig optreden zou zijn, verliep uiteindelijk heel anders. Snip (Willy Walden) en Snap (Piet Muyselaar) werden een begrip.

In een jurk

Tijdens het AVRO-radioprogramma ‘De bonte dinsdagavondtrein’ op 16 maart 1937 verschenen de artiesten Willy Walden (1905-2003) en Piet Muyselaar (1899-1978) gekleed in een jurk met hoedje en pruik achter de microfoon. Met schelle vrouwenstemmen tapten ze als de personages juffrouw Snip en Snap, verzonnen door geestelijk vader Jacques van Tol, de ene na de andere mop. De volgende dag sprak heel radio luisterend Nederland over dit hilarische optreden. Snip en Snap werden met hun volkse humor zo populair, dat ze een eigen revue kregen. Walden speelde met pretoogjes dommige typetjes, die de rustige personages van Muyselaar altijd tot wanhoop dreven.

Theater én TV

Behalve in het theater was het komische duo vanaf 1961 ook op televisie te zien. Het publiek genoot van de ‘fondspatiënt’ die eindeloos aan de ‘dokter’ bleef uitleggen dat hij een pijnscheut had gekregen in zijn pijnappelklier toen hij in de fabriek ‘een boutje aan een nippeltje van een transistortje’ draaide. Toch verwerkte tekstschrijver Van Tol in de grappen en grollen veelal de dagelijkse realiteit. Zo zong Walden in 1943 ‘Als op het Leidseplein de lichtjes weer eens gaan branden’, wat door het publiek werd beschouwd als een protestlied tegen de Duitsers. Maar ook ‘Holder de bolder (we hebben een koe op zolder)’ of in 1946: ‘De perzik, de doppers, de peultjes zo vrij- geen mens kan ’t betalen, toch zingen wij blij’.

Radio

Snip en Snap speelden jarenlang vijf maanden per jaar in theater Carré in Amsterdam. Na een veertigjarige carrière trokken ze steeds minder vaak volle zalen, waardoor ze in 1977 besloten te stoppen. Muyselaar overleed in 1978. Walden bleef werken en presenteerde samen met zijn vrouw Aase Rasmussen tot 1987 het wekelijkse radiospelprogramma van de TROS ‘Raad het lied of niet’. Hij werd nét geen 98 jaar.

 

Foto
Nationaal Archief

1 Comment

  • Schitterend dit Duo,
    hebben veel plezier gebracht voor ons allemaal,
    Super—Top..

Laat een reactie achter