Radiogeschiedenis met Bomans en Wolkers

Op 10 juli 1971 werd radiogeschiedenis geschreven met het unieke programma ‘Alleen op een eiland – Dagboek van een eilandbewoner’.

Murmelende oude mannen

Met niets meer dan een tent en een radioverbinding zaten Godfried Bomans en Jan Wolkers ieder een week in volstrekte eenzaamheid op het waddeneiland Rottumerplaat. Nederland zat van 10 tot 24 juli 1971 aan de radio gekluisterd om te luisteren naar de roemruchte schrijvers, die dagelijks hun belevenissen via een radioverbinding deelden met presentator Willem Ruis. Het programma werd goed beluisterd, want een live-radioverbinding was indertijd nog een technisch hoogstandje. Bomans’ weekje kamperen werd geen succes, omdat hij stadser bleek dan verwacht. De altijd aanwezige wind maakte hem onrustig en hij werd gek van de duizenden krijsende meeuwen die op het eiland leefden. Daarnaast voelde hij zich verschrikkelijk eenzaam en grieperig, waardoor hij nauwelijks at. ‘s Nachts vond hij het geluid van de meeuwen op murmelende oude mannen lijken, wat hem angstig maakte. Vijf maanden na zijn verblijf op Rottumerplaat overleed Bomans aan de gevolgen van een hartaanval.

Adamskostuum

Wolkers daarentegen bruiste door de radio. Hij genoot van zijn eenzame verblijf op de zandplaat. In ‘zijn naakte donder’ maakte hij urenlange wandelingen, spalkte de gebroken poot van een scholekster en vond een jonge zeehond. Daarover vertelde hij: “Ik heb wel een uur met hem rondgelopen of ik zijn moeder zag. Hij heeft erg naar me gebeten, ik weet niet of dat normaal is?” In zijn dagelijks verslag zei hij dat hij gevangen vis en garnalen at. In de realiteit bleek hij proviand en zelfs gereedschap mee naar het eiland gesmokkeld te hebben. Wolkers begon met het bouwen van een hek, compleet met voordeur en bel. Legendarisch is de kleurenfoto die hij met een zelfontspanner nam, waarop hij als Adam voor zijn ‘voordeur’ poseerde. Wilt u dit memorabele radioprogramma nog eens beluisteren? Het is online als luisterboek te koop. Op NPO 2 is het programma  ‘Alleen op een eiland’ te zien, waarin Hans Dorrestijn in de voetsporen van Wolkers en Bomans treedt.

 

Foto
Nationaal Archief

Geef een reactie