De moedermavo een succesformule

In de jaren zeventig gaf de moedermavo vrouwen behalve meer kennis ook meer zelfvertrouwen. ‘Het enige recht is het aanrecht’ werd thuis niet meer gepikt!

Volwassenenonderwijs was alleen voor mannen

Anton Remmers, toenmalig hoofd van de Dr. Ariëns Mavo in Middenmeer, kreeg in 1972 van moeder Margriet de vraag: of zij óók naar de mavo mocht? Veel vrouwen van haar generatie hadden niet meer onderwijs gehad dan alleen de lagere school of hooguit de huishoudschool. Overigens bestond er al wel volwassenenonderwijs, maar dat vond plaats in de avonduren. Alleen geschikt voor mannen, want vrouwen behoorden toentertijd netjes thuis.

Vrouwen waren dolenthousiast

Remmers plaatste een oproep in de krant: of er animo was voor dit zogenaamde ’tweedekansonderwijs’. Vrouwen van heinde en verre reageerden dolenthousiast. Ook het ministerie van Onderwijs vond het wel een mooi initiatief, maar had hiervoor géén budget. Remmers gaf niet op en bleef verzoeken indienen. In 1975 kwam er eindelijk geld beschikbaar en startte hij met de allereerste moedermavo.

Zelfvertrouwen

Het bleek een succesformule. Landelijk openden vele scholen hun deuren. In de jaren tachtig ploeterden maar liefst 100.000 vrouwen drie jaar lang op alleen de vakken die nodig waren voor het eindexamen. De lessen werden gegeven tijdens de schooltijden van de kinderen. Er kwamen zelfs crèches voor de allerkleinsten, zodat moeder rustig naar school kon. Tussen de afwas en de strijk door werd het huiswerk gemaakt. Niet alle mannen waren overigens even blij met de moedermavo, want hun vrouwen werden veel te slim! Veel vrouwen voelden zich gesteund toen bleek dat ook de vrouw van toenmalig minister van Onderwijs Van Kemenade naar de moedermavo ging.

Het einde

In 1997 ging de moedermavo over in de roc’s, waar de nadruk lag op het beroepsonderwijs voor jongvolwassenen. Steeds minder moeders gingen terug naar school. Maar de groep die vanaf de jaren zeventig een tweede kans kreeg, die heeft de moedermavo echt als een cadeautje ervaren.

Foto
Nationaal Archief

 

2 Comments

 • De mooie en gelukkigste periode van mijn leven! Geslaagd met ,
  10 voor biologie
  9 voor Engels
  9 voor Duits en
  9 voor Aardrijkskunde
  9 voor Geschiedenis en een
  8 voor Nederlands!

  • De mooiste periode in mijn leven!

Laat een reactie achter