Spraakmakende Robert Long

Robert Long was Neerlands meest spraakmakende en controversiële artiest, maakte prachtige radio- en televisieprogramma’s en schopte tegen heilige huisjes.

In een kindertehuis gestopt

Het leven van Jan Gerrit Bob Arend Levermans (1943-2006) begon niet heel gemakkelijk. Op zijn vierde scheidden zijn ouders, waarna hij met zijn moeder terechtkwam in het streng gereformeerde plattelandsdorp Ederveen. Daar hadden de gescheiden vrouw en haar homoseksuele zoon regelmatig aanvaringen met de orthodoxe dorpsbewoners. Nadat zijn moeder overleed, belandde Robert op zijn twaalfde in een kindertehuis in Amersfoort. Daarna werd hij door zijn vader en diens tweede vrouw in huis genomen. Na de middelbare school stapte hij in de popgroep Unit Gloria en koos hij de artiestennaam Robert Long, een verwijzing naar zijn lichaamslengte van 1,92 meter.

Schoppen tegen heilige huisjes

In 1971 brak Robert door met een Engelstalige solocarrière. Hij zag het glitter- en glamourleventje echter niet zitten. In 1974 vestigde hij definitief zijn naam als Nederlandse zanger met zijn autobiografische album ‘Vroeger of later’, waarop hij als eerste Nederlander openlijk zong over homoseksualiteit. In zijn liedjes en theatershows schopte hij tegen heilige huisjes zoals de kerk, de burgerlijkheid en de hypocrisie. Hij was tevens taboedoorbrekend en bracht bovendien de misstanden in de varkenshouderij onder de aandacht van het publiek. Ook deed hij heel wat stof opwaaien met zijn werk als toneelschrijver en columnist. Voor zijn zangkwaliteit heeft hij zes Edisons in de wacht gesleept.

Spiegel voorhouden

Nadat in 2003 artrose in zijn nek was vastgesteld zette Robert tijdelijk zijn carrière stop. In 2005 kreeg hij een hartinfarct. Datzelfde jaar trouwde hij met zijn Belgische vriend en manager Kristof Rutsaert. Op 11 december 2006 werd bekend dat hij aan een ernstige vorm van buikvlieskanker leed. Twee dagen later overleed de rebelse 63-jarige Robert Long, die, zoals hij zelf zei, zijn publiek graag een spiegel voorhield, enkel ter ontluistering en vermaak.

 

Foto:
Nationaal Archief

 

3 Comments

  • Dank je Robert , ik heb met veel ontroering en een lach naar je liederen geluisterd .
    Je was een unieke artiest.
    Nog luister ik geregeld naar je liederen.
    Dank dat je er was en nog bent door het werk wat je achterliet.

  • Respect heb ik altijd voor jouw je karakter en je muziek gehad.Heel heel veel dank daarvoor.

  • Heel interessant weer! Een beetje triest, maar Robert Long stond tenminste ergens voor.

Geef een reactie