Meat Loaf was legendarisch

Meatloaf and Stoney 1971.JPGRuim veertig jaar geleden bestormde Meat Loaf met Paradise by the dasboard light de Nederlandse hitparades. Het stond drie weken op de eerste plaats.  

Oververhitte monsterhit

Hoe de ruim zeventigjarige, in Dallas, Texas geboren Marvin Lee Aday ooit aan de naam Meat Loaf kwam, is niet duidelijk. Was het zijn vader, een alcoholische ex-agent, die hem bij de geboorte maar een ‘gehaktbrood’ vond? Of kreeg hij de bijnaam van zijn voetbalcoach vanwege zijn zwaarlijvigheid? Gezegd mag worden dat Marvin een succesvolle carrière achter de rug heeft. De multi-platina rockster heeft alleen al met zijn drie Bat out of hell-albums meer dan zestig miljoen exemplaren verkocht. Hij kreeg een wereldwijde monsterhit met het oververhitte, op tienerseksualiteit gebaseerde nummer Paradise by the dashboard light (1977). En dat terwijl het nummer eigenlijk al een jaar oud was!

Glansrijke rollen

In 1994 ontving hij een Grammy Award voor het nummer I’d do anything for love (1993), dat net als ‘Paradise…’ een duet was met zangeres Ellen Foley. Naast zingen kon Meat Loaf briljant acteren. Hij speelde glansrijke rollen in meer dan vijftig films, theatervoorstellingen en televisieshows, zoals in de rockmusical Hair (1970), The Rocky Horror picture show (1975), Fight club (1999) en The 52st state (2002), en hij speelde gastrollen in House en South Park.

Laatste concert in Zwolle

Niet alles verliep even gladjes in zijn leven. Hij ging door slecht management in 1993 failliet, overleefde een auto-ongeluk, brak beide benen door een sprong van het podium en kampte met drugs- en alcoholproblemen. Regelmatig stortte Meat Loaf tijdens een concert in door zuurstoftekort, wat men toen weet aan zijn zwaarlijvigheid. Pas later werd bij hem het syndroom van Wolff Parkinson White vastgesteld, dat een onregelmatige hartslag veroorzaakt. In 2013 stopte Meat Loaf voorlopig met toeren en gaf hij zijn laatste concert in Zwolle. In 2016 bracht hij zijn dertiende album Braver than we are uit, waar wederom Ellen Foley aan meewerkte.

 

Foto:
Commons.wikimedia

Geef een reactie