Twiggy stijlicoon in de jaren zestig

De jeugd in de sixty’s is het zat om zich zo braaf te kleden als hun ouders. De kleding moet hipper worden! De doorbraak komt met de minirok en Twiggy.

De jeugd wil hippere kleding

Modeontwerpster Mary Quant begrijpt deze rebellie en opent haar baanbrekende boetiek Bazaar, waar ze in 1964 de minirok introduceert. De wereld is in shock, maar de modebewuste jonge vrouw voelt zich gehoord en begint zich te kleden in korte a-lijn rokjes en in mouwloze mini-jurken met kleurrijke geometrische prints.

Supermodel Twiggy

Het succes van deze moderevolutie komt mede door het Britse supermodel Twiggy. De toen zestienjarige Londense brunette Leslie Hornby (1949) wordt gevraagd als kappersmodel in een chique kapsalon. Fotograaf Barry Lategan krijgt Twiggy (twijgje) voor zijn lens: een tot blondine omgetoverd jongensachtig meisje dat zelf wimpers rondom haar grote blauwe ogen heeft getekend. Deze later wereld beroemde foto wordt opgehangen in de kapsalon. Hij wordt bij toeval gezien door mode-journalist Deidre McSharrry van de Daily Express. Zij schrijft een artikel over het vernieuwde, petieterige meisje met als kop: ‘Twiggy, het gezicht van ’66’. Enige tijd later staat ze op de cover van de Vogue

Miljoenen tienermeisjes

De jeugd smacht naar het kleine fotomodel met haar kleurrijke korte outfitjes. Miljoenen tienermeisjes kleden zich net als Twiggy en tekenen dezelfde wimpers op hun gezicht. ‘Twiggy’ wordt een handelsmerk. Eind jaren zestig is ze het meest gefotografeerde model ter wereld. Haar foto’s gaan zelf in een tijdcapsule de ruimte in! Na een wereldwijde modellencarrière van vier jaar stort ze zich op een succesvolle zang- en acteercarrière. Ze heeft een eigen tv-show, schrijft een autobiografie, strijdt tegen het dragen van bont en steunt onderzoeken naar borstkanker.

‘Design by Twiggy’

Twiggy is jarenlang hét gezicht voor diverse schoonheidsproducten en kledingmerken. Recentelijk presenteerde het nu bijna 67-jarige stijlicoon haar nieuwste lentecollectie ‘Design by Twiggy’ in het Britse warenhuis Marks & Spencer.

 

Foto:
https://www.flickr.com/photos/amaryllissternweiser/8219420083/in/album-721576320974385/

Geef een reactie