Verleidelijke Miss Peggy Lee

Miss Peggy Lee met haar zwoele stem deed menig mannenhart sneller kloppen. Ze had een dijk van een zangcarrière met vele hits en vier gebroken huwelijken.

Norma Dolores Egstrom

Ze wordt geboren in Jamestown, North Dakota op 26 mei 1920. Wanneer ze vier is, overlijdt haar moeder. Haar vader hertrouwt, maar neemt de kuitlatten. Haar boze stiefmoeder mishandelt Norma enorm (ze schrijft hierover later de song “One Beating a Day”). Ze gaat werken als melkmeisje, leert zichzelf zingen en probeert geld te verdienen door te gaan optreden (14 jaar). Het lukt! Ze mag zingen voor de radiozender “Fargo” en verandert dan haar naam in Peggy Lee.

Peggy gaat op reis 

Wanneer ze zeventien is, reist ze af naar Minneapolis en St. Louis om te gaan zingen bij een lokale band. Ze probeert haar geluk in Hollywood, wat mislukt. Ze geeft niet op. Het is 1941 wanneer Benny Goodman haar ontdekt in Chicago. Peggy’s geluid slaat in als een bom. Successen als I Got It Bad, Winter Weather en Why Do not You Do Right (haar eerste echte mega hit) zorgen ervoor dat Miss Peggy Lee ‘een ster’ wordt. Ondanks haar enorme succes, verlaat ze na twee jaar Goodman’s band en trouwt ze met Dave Barbour (Goodmans gitarist).

Peggy zingt solo

Het echtpaar verhuist naar Los Angeles, waar hun dochter Nicki wordt geboren. Na één jaar thuis pakt Peggy de draad weer op en besluit solo te gaan. Ze scoort hits zoals: Waiting For The Train To Come InMañana, Lover, Fever, Golden Earrings, Big Spender en Is That All There Is. Ze schrijft voor jazz-grootheden als Duke Ellington, Johnny Mercer en voor de componist Quincy Jones. Haar schrijftalent levert haar diverse Awards op.

Peggy wordt actrice en componeert

Ze gaat spelen in de film Pete Kelly’s Blues (1955), waarin ze een rol als ‘een zangeres met een drankprobleem’ krijgt. Voor haar rol ontvangt ze een Acedemy Award. In datzelfde jaar componeert ze liedjes voor de Walt Disney film Lady en de Vagebond (pas in 1991 klaagt ze Disney aan om de royalty’s uit videocassette verkoop van “Lady en de Vagebond” op te eisen. Ze wint de zaak $ 2.300.00).

Peggy Lee’s gezondheid 

Ze ontdekt dat ze prachtig kan schilderen en goed is in het schrijven van poëzie. Veel van haar werken komen in vooraanstaande galeries te hangen en worden door particulieren gekocht. In 1976 komt ze per ongeluk te vallen. Een drama, want hierdoor krijgt ze problemen met haar bloedsomloop (ze moet nu vaak in een rolstoel zitten) en ze krijgt diabetes. Peggy blijft zingen en LP’s maken. In 1998 krijgt ze een beroerte, waardoor haar zangcarrière definitief voorbij is.

De ‘mannen’ van Peggy Lee

Naast Dave Barbour is Peggy getrouwd geweest met acteurs Brad Dexter, Dewey Martin en percussionist Jack Del Rio. Peggy’s enige dochter Nicki schenkt haar drie kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. “Miss Peggy Lee” met een eindeloze lijst Awards en onderscheidingen op haar naam, komt in januari 2002 te overlijden aan de gevolgen van een hartaanval.

 

Foto:
Wikipedia

 

 

Geef een reactie