Actrice Grace Kelly wordt prinses

Actrice Grace Kelly ontmoet tijdens het Filmfestival in Cannes prins Reinier van Monaco, waarna het sprookje voor haar begint.

Grace Patricia Kelly

Wordt geboren op 12 november 1929 in Philadelphia in een zeer welgesteld gezin. Na haar middelbare school volgt ze haar droom en gaat ze naar de American Academy of Dramatic Arts in New York. Haar ouders zijn niet echt blij met haar keuze, waardoor ze maar een kleine studietoelage ontvangt. Om haar collegegeld te kunnen betalen gaat ze modellenwerk doen, maar het acteren blijft haar einddoel.

A star is born

Ze besluit om naar Zuid-Californië te verhuizen, waar ze op 22-jarige leeftijd haar eerste rol krijgt. Ze speelt in meerdere films en wordt gevraagd om te spelen in een film van Alfred Hitchcock. Grace ontvangt een Oscar voor haar rol in de film The Country Girl, waarna ze wordt uitgenodigd voor het Filmfestival in Cannes.

Publiciteitsstunt eindigt in een huwelijk 

Eenmaal daar wordt een ontmoeting geregeld tussen de meest begeerde vrijgezel Prins Rainier van Monaco en de prachtige actrice. Na heel wat correspondentie over en weer bezoekt Rainier haar in Philadelphia. Na elf dagen met heel wat gesprekken tot in de nachtelijke uurtjes, wordt het wereldkundig gemaakt. Grace en Rainier zijn verloofd.

Het huwelijk

In eerste instantie lijkt het wel een zakelijke overeenkomst. Prins Rainier heeft een troonopvolger nodig en het prinsdom Monaco kan wel wat toerisme gebruiken. Tevens moet er een bruidsschat betaald worden van $ 2.000.000. Ook staat er in het huwelijkscontract dat bij een scheiding de eventuele kinderen bij hem zullen blijven. Maar hun liefdevolle blikken zeggen genoeg. Op 19 april 1956 wordt het huwelijk voltrokken. Grace draagt een prachtige jurk waar duizenden pareltjes op het 125 jaar oude kant zijn genaaid.

Haar gezin

Na de geboorte van Prinses Caroline volgt Prins Albert. In 1962 staat Alfred Hitchcock op de prinselijke stoep om Grace (die het acteren verschrikkelijk mist) een rol aan te bieden. Maar de bevolking wil niet dat ‘hun prinses’ op het witte doek een andere man gaat kussen. Ze neemt een moeilijk besluit en richt zich volledig op haar rol van prinses, haar gezinsleven en de goede doelen waar ze zich voor inzet. Het prinselijk paar heeft nog een kinderwens. Na twee miskramen wordt in 1965 Prinses Stephanie geboren.

Grace komt te overlijden

Het is 13 september 1982 wanneer Grace en Stephanie in hun auto onderweg zijn. Grace krijgt een lichte beroerte waardoor ze de macht over het stuur kwijtraakt. De auto stort metersdiep het ravijn in. Stephanie klimt lichtgewond uit de auto, maar met Grace loopt het minder goed af. De volgende dag komt ze in het ziekenhuis te overlijden aan haar verwondingen op een leeftijd van 52 jaar.

Foto:
Commons Wikimedia

 

Geef een reactie