Volksheilige Gandhi vermoord

Het is ruim zeventig jaar geleden dat volksheilige Mahatma Gandhi, bekend om zijn geweldloze protesten, werd vermoord.

Mohandas Karamchand Gandhi

Mahatma Gandhi werd als Mohandas Karamchand Gandhi (1869-1948) geboren in een rijke Indiase koopmansfamilie. Op dertienjarige leeftijd werd hij uitgehuwelijkt aan de veertienjarige Kasturba Makhanji (1869-1944), met wie hij vier zonen kreeg. Na zijn rechtenstudie in Engeland vertrok hij naar Zuid-Afrika, waar hij zich 21 jaar inzette voor de Indiase burgerrechten.

Ongehoorzaamheidsbeweging

In 1915 keerde hij terug naar India, waar hij vanaf 1918 een grootschalige burgerlijke ongehoorzaamheidsbeweging leidde, waarmee hij vreedzaam protesteerde tegen de onderdrukking door de Britten. Uit protest tegen de armoede droeg hij vanaf 1921 alleen nog een ‘dhoti’ (een witte lendendoek) en schoor hij zijn hoofd kaal.

Uitgemergelde Gandhi

Een van zijn vele protestmarsen was de 390 km lange zoutmars naar Dandi, waarbij tienduizenden aanhangers werden opgepakt. In 1933 protesteerde hij door maar liefst 21 dagen te vasten. Foto’s publiceren van Gandhi’s uitgemergelde lijf was toen ten strengste verboden om verdere opstanden te voorkomen.

Gevangenisstraf

Gandhi’s ‘Quit India’-voorstel in 1942, waarin hij de Britse regering verzocht India te verlaten, resulteerde in een gevangenisstraf van zes jaar. Na twee jaar werd hij weer vrijgelaten nadat hij malaria had opgelopen. De Britten waren namelijk bang voor een enorme opstand als Bapu (Indiase bijnaam: vader) in hun gevangenis zou sterven. Mede door Gandhi’s inzet werd het voormalig Brits-Indië na een negentigjarige bezetting op 15 augustus 1947 onafhankelijk. Het land werd werd opgedeeld in twee staten: India en Dominion Pakistan (het latere Pakistan en Bangladesh).

Gandhi vermoord

Mahatma (betekenis: grote ziel), die in zijn leven zoveel heeft gelopen dat hij omgerekend twee keer de aarde heeft rondgelopen, werd op 30 januari 1948 doodgeschoten door een Hindoe-fanaticus. Meer dan twee miljoen mensen bezochten zijn begrafenis. De VN heeft in 2007 Gandhi’s geboortedag, 2 oktober, uitgeroepen tot Internationale Dag van het Geweldloos Verzet om de volksheilige te herdenken.

 

Foto:
Commons wikimedia

 

Laat een reactie achter