De balpen is uitgevonden door?

De balpen danken we aan de uitvinding van de Hongaar Lázló Biró (1899-1985). Samen met zijn broer George ontwierp hij een pen met in de punt een kogeltje.

Vloeiende inktlijnen

Het kogeltje van Bíró’s balpen sloot ingenieus het inktreservoir af om uitdroging en lekken van de inkt te voorkomen. Door het rollen kwamen er mooie vloeiende inktlijnen op het papier. Voor zijn pen gebruikte hij inkt die normaal gesproken alleen in drukkerijen werd gebruikt. Deze was veel stroperiger en droogde vele malen sneller dan de gewone schrijfinkt.

Niet de eerste uitvinder

De Joodse Bíró-broers vluchtten na invoering van anti-Joodse wetten in Hongarije met hun gezinnen naar Parijs, waar hun uitvinding in 1938 werd gepatenteerd. Bíró was overigens niet de eerste die een pen patenteerde. De Amerikaan John J. Loud had in 1888 een pen bedacht waarmee op ruw materiaal zoals leer geschreven kon worden. Dat werd echter geen commercieel succes, waardoor zijn patent verliep.

Britse Luchtmacht enthousiast

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het niet meer veilig in Parijs. De Bíró-broers vluchtten naar Argentinië. Daar richtte Lázló in 1943 het bedrijf Biros Pens of Argentina op en patenteerde hij de Biros Pens. De Britse Luchtmacht plaatste tijdens de oorlogsjaren een grote order van maar liefst 30.000 biro’s. Het bleek dat men in de cockpit laaiend enthousiast was over de pen, waarvan de inkt op grote hoogte niet bevroor. De Britse regering besloot de licentierechten van de Biros Pens aan te kopen, zodat al gauw de gehele krijgsmacht met een biro op zak liep.

Het beroemde blauwe dopje

De echte doorbraak kwam door het Franse bedrijf Bic. Dat produceerde in 1950 de eerste wegwerp-Bic, een doorzichtige pen met een blauw dopje. Bic heeft inmiddels meer dan honderd miljard pennen verkocht, die wereldwijd wel ergens in een keuken- of kantoorlades te vinden zijn.

 

Foto
Commons Wikimedia

 

8 Comments

 • Dus de balpen kwam in 1939 voor het eerst op de markt… Wist je dat er mensen zijn die beweren dat het dagboek van Anne Frank niet echt kan zijn? Ze beroepen zich op het feit dat het met balpen geschreven is. Maar de (rijke!) familie Frank kon natuurlijk best een van de eerste balpennen bezitten.

  • Tja, dat weet ik niet Ferry. László heeft in 1931 de balpen op de beurs in Boedapest gepresenteerd, maar het patent vast laten leggen in 1938 in Parijs. Er waren dus al pennen in omloop. Het is alleen veel later pas op de markt gebracht voor het ‘grote’publiek. Hoe dat met Anne Frank zit?

 • Kan mij nog een (korte) periode herinneren dat je niet met een balpen officiële formulieren mocht ondertekenen. Moest toch echt met een vulpen. En waar is die gebleven?

  • Er wordt nog wel geschreven met de vulpen, maar dat is denk ik wel voor de liefhebber.

 • Leuk om te lezen dat in 1931 de balpen uitgevonden werd.
  Wat een creatievelingen die broers.

  Toen mijn dochter aan haar laatste schooljaar begon, kocht ik voor haar een Parkerballpoint in de hoop. dat… En ja hoor, ze sloeg met glans. Kon ik meneer Làszlò dat nog maar even vertellen.

Laat een reactie achter