Eerste bloot op tv

In 1967 bracht de VPRO een nieuw programma: ‘Hoepla’. De makers schreven hiermee televisiegeschiedenis, want het eerste bloot kwam op de buis.

Kunstbloemenslinger

Op 28 juli 1967 verscheen ‘Hoepla’ voor het eerst op de buis. De kijker zag zanger Teddy Lee J. enthousiast staan zingen. Maar toen verscheen er plotseling een blote dame op de achtergrond, haar edele delen slechts bedekt door een enkele kunstbloemenslinger. Nederland sprak er schande van! 69 woedende leden zegden per direct hun VPRO-lidmaatschap op. De bloemendame was Phil Bloom, een 21-jarige studente aan de Rietveldacademie en lid van de artistieke beweging Fluxus. Die had als doel de ‘burgerlijke truttigheid’ van de samenleving te doorbreken.

Appelflauwte

Het ging de programmamakers (Willem de Ridder, Wim van der linden, Wim T. Schippers en Hans Verhagen) echter niet ver genoeg! In de derde uitzending op 9 oktober 1967, zag de ‘Hoepla’-kijker weer een blote Phil, nu verscholen achter een opengeslagen krant zitten. Onder de krant piepen haar over elkaar geslagen blote benen uit. Ze begint hardop voor te lezen: “De VPRO zet schaar in naakt van Phil”, daarna sluit ze de krant en legt deze weg. Op dat moment heeft half televisiekijkend Nederland werkelijk een appelflauwte. Voor het eerst op de Nederlandse televisie ziet men een dame geheel……naakt!

Programma Stopgezet

Kamerlid Van Dis stelde Kamervragen aan de toenmalige minister-president De Jong over dit aanstootgevende programma. Gecensureerde fragmenten van de scène verschenen zelfs in het buitenland. De VPRO werd overstelpt met 5.000 leden die opzegden. ‘Hoepla’ werd per direct stopgezet. Het reeds opgenomen vierde programma mocht niet meer worden uitgezonden. Veertig jaar later werden de opnamen in oude archieven teruggevonden en in 2008 bracht de VPRO alle vier de afleveringen alsnog uit op dvd.

 

Foto’s:
Nationaal Archief

4 Comments

 • Mijn moeder ging snel voor de tv staan dat kon toch niet in die tijd. De VPRO daar werd niet meer naar gekeken daarna.

  • Heb eind 60er jaren foto sessie gemaakt met Phil Bloom in Den Haag tbv een boek waarvan de titel mij is ontschoten. Wel weet ik nog de locatie nl De Van Zuylen van Nassau straat achter het huidige provincie huis. Wie kan mij nog aan het boek helpen?

 • Ha ha, over blote borsten gesproken…
  Jaren geleden gingen we met de klas naar een kunstschilder in het dorp. We zagen hem regelmatig lopen. Zijn naam weet ik helaas niet meer.
  In mijn herinnering kregen we daar een schilderij te zien met een model die een vergiet voor haar blote borsten hield.
  Ik schaamde me verschrikkelijk voor de jongens die er ook bij waren.
  Ik kan me niet herinneren dat er later nog over gesproken werd.

  • haha, leuk verhaal Riny. Wat zullen de jongens dat een leuk schilderij gevonden hebben.

Laat een reactie achter