Enorme rage: Holly Hobbie

Menig poppenmoederhart ging vanaf de jaren zeventig sneller kloppen bij het zien van een Holly Hobbie-pop. Oorspronkelijk afkomstig uit Amerika, maar algauw razend populair in Europa.

Blue Girl

Het fictieve meisjesfiguur Holly Hobbie is een creatie van schrijfster en illustratrice Denise Holly Hobbie-Ulinskas (1944). Denise touwde in 1964 met Douglas Hobbie, hoewel beiden toen nog studeerden. Om de studiekosten en de gezinsuitbreiding wat te verlichten, stuurde Denise enkele illustraties naar een aantal kaartenproducenten. Hallmark wees haar af, maar zal zich later vast voor de kop hebben geslagen, gezien het ongekende succes gedurende bijna dertig jaar. Ze mocht gaan schetsen voor de American Greetings Company. Denise tekende verschillende meisjesfiguren, maar ‘Blue Girl’ zou hét gezicht van Holly Hobbie worden. Een meisje gezien van de zijkant met een korenblauw mutsje, ouderwetse laarsjes, een bontgekleurd blauw met bruin schortje, en veelal met een veldboeketje in haar hand.

Van puzzels tot poppen

Behalve ansichtkaarten kwamen er poesiealbums, pennen, dagboeken, briefpapier, legpuzzels en in 1974 een Holly Hobbiepop van de Knickerbocker Toy Company op de markt. Poppenmoedertjes speelden met de zachte lappenpop in hun kamertjes voorzien van prachtig Holly Hobbie-behang, -gordijnen en – beddengoed. Ze dronken thee uit een serviesje wat natuurlijk voorzien was van het megapopulaire logo. In hun Holly Hobbie-pyjama keken ze naar maar liefst vier verschillende films over ‘Blue Girl’ en werden voor het slapen gaan voorgelezen uit het boek ‘The Adventures of Holly Hobbie’ van Richard Dubelman.

Holly krijgt nieuwe vrienden

De verkoop van Holly Hobbie-artikelen bedroeg tegen 1980 zo’n miljard dollar. Datzelfde jaar verschenen de kleine Dream Along Dolls met nachthemden en kleine huisdieren in hun zakken. In 2006 bracht Mattel een gloednieuwe poppen-lijn ‘Holly Hobbie and Friends’ uit: Amy, Carrie, Heather, Grandma en de jongenspop Robbie. Tot op de dag van vandaag zijn de vintage Holly Hobbie-artikelen geliefde collector’s items. Ze worden geruild of te koop aangeboden op beurzen en op veilingen.

 

Foto:
Holly Hobbie

 

 

 

 

Geef een reactie