Wie bewust de jaren zeventig heeft meegemaakt kent vast de vermakelijke Henk Elsink. Van het theater of een televisieprogramma, maar ook van zijn hits.
Cabaretrestaurant De Koopermoolen
Henk Elsink werd in 1935 in Enschede geboren. Na de middelbare school werd hij bij een drukker opgeleid tot lithograaf, wat hij niet echt ambieerde. In zijn vrije tijd maakte hij veel liever revues en won hij daar op een talentenjacht zelfs de eerste prijs mee. Hij werd ontdekt en belandde bij het gezelschap van Tom Manders (Dorus). Daarna werkte hij mee aan verschillende televisieprogramma’s en draaide begin jaren zestig twee seizoenen mee in het ABC-cabaret van Wim Kan en Corry Vonk. In 1963 begon Elsink in Amsterdam z’n eigen cabaretrestaurant De Koopermoolen waar hij voor zijn gasten optrad. Daar werd van 1963 tot 1969 tevens zijn radioprogramma ‘Vrij entree’ opgenomen, waarin bekende gasten als Wim Sonneveld en Leen Jongewaard optraden.
Tikkende tijdbom
Henk scoorde hits met ‘Harm met de harp’ (1669), ‘De supporter’ (1970), waarin hij schunnige woorden met een toeter overstemde, en ‘Johanna’ (1973). In de jaren zeventig en tachtig was hij succesvol met conferences als: ‘De bom’ en ‘De lift’. Het publiek lag dubbel van het lachen met typetjes als de slome brigadier Terpstra in ‘De bom’ (1971), die tergend langzaam bladerde door een handleiding voor het demonteren van bommen, terwijl hij intussen zijn paniekerige collega Bakema aan de telefoon had die een tikkende tijdbom uit de Tweede Wereldoorlog had gevonden. Voor zijn shows kreeg hij in 1973 de Gouden Harp. In 1988 stopte hij onverwachts om vervolgens met zijn echtgenote naar Mallorca te emigreren. Daar schreef hij onder de naam Elsinck vijf succesvolle thrillers, waaronder ‘Tenerife!’ (1990) en ‘Dodelijk visioen’ (1995). In 2005 keerden ze terug naar Nederland, waarna bij hem in 2008 de ziekte van Alzheimer werd geconstateerd. In 2017 overleed ‘amuseur’ Henk Elsink op 81-jarige leeftijd in een verzorgingshuis in Amersfoort.
Foto:
Nationaal Archief
Het grappige is dat u wel de periode herinnert van begin jaren 70, zoals Johanna, de Bom etc. Verder veel later Henk als thriller auteur. Maar de tussenliggende periode, waarin Henk zo’n stuk of 8 theatershows heeft gemaakt en alle Nederlandse, Belgische en Caraibische theaters heeft bezocht, blijft onbelicht. Ook daar werden hits gescoord als de Tandarts, Als ik aan Vader denk etc, gemaakt. Zes weken uitverkocht Carré, ruim 2000 bezoekers in het Haagse Congresgebouw, dagen uitverkocht in het Circustheater. Henk komt veel meer eer toe.
Wat een mooie aanvulling Fred. Dank je wel daarvoor.